Cinc puntes

Casa de l’Estrella de Blanes.

A finals del segle XVIII, les colònies americanes van afavorir més d’una fortuna, gràcies als intercanvis comercials. Els mariners de Blanes sembla que van triar especialment Cuba i Puerto Rico.

Alguns van tornar a casa seva i s’hi feren construir edificis, sovint amb detalls que recorden els llocs on van estar. Malauradament, la febre especulativa dels anys seixanta del segle XX va esborrar bona part d’aquest llegat.

Un d’aquests habitatges el trobem al carrer de l’Esperança i es coneix popularment com a Casa de l’Estrella. En realitat hauríem de dir ‘estrelles’, en plural, ja que hi ha més d’una, però des del carrer no es poden veure.

La més evident és a la porta d’entrada. No he trobat cap explicació al respecte, així que em prenc la llibertat d’exposar les meves teories.

De Cuba a casa

Una ensucrada i patriòtica llegenda explica que, a mitjans del segle XIX un exiliat cubà a Nova York, va presenciar una vermellosa matinada amb uns núvols blancs que formaven un triangle i al mig es veia brillar Venus. I pim pam se li acudí la bandera cubana que onejaria cinquanta anys més tard durant la independència de l’illa.

Qui sap si no va ser una inspiració per a l’indià blanenc per a la porta de casa seva que ara tothom coneix com la Casa de l’Estrella de Blanes.

Casa de l'Estrella de Blanes, La Selva.

Moltes explicacions

Ningú es pensi que aquí tenim l’exclusiva. Passen del centenar de països que tenen una o diverses estrelles de cinc puntes a la seva bandera. Per què?

L’estrella té molts significats. Per una banda és la representació d’un astre resplendent, quelcom que es troba al ‘cel’, per damunt de la resta.

El nombre cinc ha estat objecte de mil atribucions, com que és el símbol de la llibertat, del dinamisme i dels cinc sentits. A les Escriptures apareix més de tres-centes vegades, fet que ha ocasionat que li vulguin trobar cinc peus al gat -acudit dolent, ho sé-.

Finalment, al tarot el cinc està relacionat amb la intel·ligència, la filosofia i l’equilibri.

L’estrella de cinc puntes recorda esquemàticament la figura humana, amb el cap i quatre extremitats. Això va molt bé a la idea socialista d’humanitat.

Tot i que la bandera estelada catalana és posterior als indians, qui sap si aquesta idea ja circulava en determinats entorns.

Rajoles de la porta del darrere de la Casa de l'Estrella de Blanes.
Dracs protectors.

Protecció i equilibri

L’estrella de cinc puntes és un símbol ancestral, actualment més vinculat a pràctiques esotèriques. Pels cristians havia estat la representació de les cinc ferides de Crist a la creu i, per tant, un poderós talismà. Alguns dentells de cases medievals, encara conserven aquest símbol per tal de protegir portes i finestres contra el mal.

També pot ser que el propietari de l’habitatge simpatitzés amb els maçons. En aquest cas, l’estel representaria l’equilibri entre els cinc elements: esperit, aire, aigua, terra i foc.

Podem dir que no es tracta de cap símbol relacionat amb rituals demoníacs, ja que si fos així, la figura miraria avall -oposat a Crist-.

Cadascú és lliure de pensar com millor li sembli. Jo aquí ho deixo.

El darrere

Per acabar, no marxis sense donar un cop d’ull a la façana que dona al passeig Pau Casals. Una deliciosa porta de ferro es troba emmarcada per una sanefa de rajoles d’acolorits dracs. Donava pas a un jardí que encara pots mig imaginar veient la balustrada superior i una estructures metàl·liques per on probablement s’enfilaven les flors.

Segons llegim a la pàgina del Consistori, aquesta era la residència d’Emília Granés Vieta. Tot i que no he trobat molta informació, aquesta senyora estava emparentada d’una banda amb els Girbau, família que tenia vaixells mercants que feien la ruta al continent americà.

D’altra banda, la senyora Emília descendia d’una important nissaga de mestres d’aixa que a mitjans del segle XIX van gaudir de gran prestigi.

Reixa de la porta del darrere que dona al mar.
La porta del darrere.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de l’Esperança, 36. Blanes

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).