Trens i taronges

L’estació del Nord de València.

Per començar, el tren va arribar a València a mitjans del segle XIX. Cinquanta anys més tard, les instal·lacions de la primera estació, situada a l’actual plaça de l’Ajuntament, havien quedat obsoletes.

A continuació, amb l’enderroc de les muralles medievals, la ciutat va expandir-se i va tenir espai per a una estació adequada als nous temps.

Columna decorada amb mosaic de tessel·les.

L’autor

Del projecte s’encarregà al valencià Demetrio Ribes, que es va passar pràcticament tota la seva vida professional com a arquitecte de la ‘Compañía de Caminos de Hierro del Norte de España’. D’entre tots els edificis ferroviaris, garatges i magatzems, l’Estació del Nord de València és la que el va fer famós.

Perquè et soni una mica més, també va remodelar profundament l’estació del Nord de Barcelona, fins a deixar-la tal com ara la coneixem.

Tant la façana com l’interior de l’edifici principal, estan recoberts de mosaics, plens de detalls que fan referència a motius regionals, com escuts, vestits típics i, molt especialment, a l’horta valenciana.

Sanefas decoratives de ceràmica de l'estació del Nord de València

El decorador

D’entre tots, destaquen els de l’antiga cafeteria, completament recoberta de ceràmica amb paisatges, escenes bucòliques i sanefes decoratives, que cal veure amb deteniment.

Tanmateix, els plafons més grans estan signats per Gregorio Muñoz Dueñas. Aquest decorador i il·lustrador malagueny, molt influenciat pel modernisme, tant dissenyava un moble, un tapís o un diploma com realitzava il·lustracions per a revistes.

Estació del Nord de València. Mosaic que representa les típiques barraques valencianes.

La realització

Per acabar, la ceràmica va ser produïda a ‘València Industrial’, una prestigiosa fàbrica ubicada a Burjassot (València), que va produir impecables obres en ceràmica. Casualitats de la vida, la direcció artística d’aquesta fàbrica estava al càrrec de Muñoz Dueñas. El món és un mocador.

Altres decoracions ceràmiques de l’estació, com els sostres, van ser realitzades per ‘La Ceramo’, una antiga i important fàbrica de teules, gerres i rajoles, especialitzada amb aplicar reflexos metàl·lics, que la van fer mereixedora de diversos guardons.

Estació del Nord de València. Sostre decorat amb mosaics.

Un dels fundadors, Julià Urgell, va marxar a Esplugues de Llobregat on va treballar a la fàbrica ceràmica Pujol i Bausis.

Finalment, desmereix una mica el fet que actualment la sala l’ocupa una botiga de llaminadures.

Estació del Nord de València. Mosaic que representa una cascada.
Probablement, el Salt de Xella.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Articles sobre València i rodalia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).