Filantropia en rotació

El monument al Rotary Club de Mataró.

Segurament haureu vist en diverses poblacions un monument amb un engranatge i la inscripció Rotary International.

Els podem trobar a molts altres països i, generalment, amb un gust estètic bastant qüestionable.

El monument al Rotary Club de Mataró es troba als jardins de Rovira-Brull i sortosament és discret. És un indret molt proper de l’hotel on aquest selecte club celebra les seves reunions.

Cal llegir primer la història d’aquesta organització a la pàgina institucional, però ja us dic que, tot i això, segueixo sense entendre clarament les seves directrius.

Competència, no gràcies

El 1905, un advocat de Chicago va formar un cercle d’empresaris que ‘propiciés l’intercanvi d’idees i la germanor’. És a dir, ajuntar amistat i negocis per aconseguir més amistats i més negocis. El nom Rotary indica el costum que tenien els primers socis de reunir-se rotativament a l’oficina de cada un.

Aviat es fundaren clubs a altres països. Els nous membres, que fins fa uns anys, només podien ser homes, únicament poden accedir si són convidats pels socis actuals i si tenen una activitat diferent de les ja representades.

Monument al Rotary Club de Mataró. Maresme.

A Barcelona sembla que el Rotary Club va arribar el 1920. A grans trets i pel que m’ha semblat deduir, a base de dinars en selectes hotels, col·laboren en programes solidaris i altruistes, com la vacunació contra la pòlio o la concessió de beques educatives.

Sospitosament, dos anys després d’escriure aquest article, he vist que totes les pàgines que el club té a Barcelona han eliminat la resenya històrica. Casualitat?

Altruisme, sí; però amb nivell.

Una de les consignes d’aquest club elitista, era no presumir de les seves obres altruistes, cosa que sembla que no ho tenen molt per la mà a la vista dels recordatoris que hi ha arreu.

La part fosca no està clara

Aquesta, suposadament filantròpica, associació, ha tingut alguns membres que no sé jo si li donen el prestigi que sembla que volen tenir: Pinochet, Margaret Thatcher o Hassan II del Marroc en són algunes perles.

L’església catòlica malfia del club i llença incendiàries acusacions contra aquesta organització que, assegura, fa olor de maçó pel seu codi moral.

La polèmica està servida. Però no deixa de ser curiós que quan preguntes, a la gent només li sona el nom pels ral·lis de cotxes antics.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Laietana, Mataró 

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).