Un cim entre barris

La curta i senzilla pujada al turó de Cerdanyola de Mataró ens permetrà gaudir d’unes vistes de 360° de l’entorn.

Resulta difícil parlar d’excursió per a un itinerari de menys de dos quilòmetres, així que li direm passejada o potser descoberta. Perquè, tot i ser tant a l’abast, el lloc només és conegut pels mataronins i, molt especialment, pels veïns de la vora.

Per començar, deixem el vehicle al carrer Galícia, davant del camp de futbol. Curiosament, la major part dels carrers d’aquesta zona tenen noms de poblacions del Maresme, excepte aquest.

Turó de Cerdanyola, Mataró, Maresme. Pal indicador del carrer de Galícia.

Ens trobem als límits dels barris de La Llàntia i de Cerdanyola, el més petit i el més extens de Mataró respectivament.

Amb vistes a l’autopista

En primer lloc, la ‘muntanya de la creu’, com es coneix popularment el turó de Cerdanyola, es troba encaixada entre aquests barris i l’autopista del Maresme. Un pulmó verd en un indret densament humanitzat.

Inaugurada el 1969, l’autopista té el dubtós honor de ser la primera de la península amb peatge.

Un camí s’enfila amunt i aviat es bifurca. Tot i que podem anar per qualsevol corriol, seguirem tota l’estona pel de la dreta, que sembla una mica més ample i planer.

Seguidament, anem vorejant la muntanyeta entremig dels pins. Una de les diverses llegendes gregues sobre aquest arbre, explica que Pan, el déu dels pastors i Bòrees, el del vent del nord, estaven brandats d’una mateixa nimfa. Pitis, que així es deia la noia, va triar Pan. Enfurismat, l’altre pretendent la va estimbar per un penya-segat. La deessa de la terra es compadí d’ella i la transformà en un pi.

Hi ha una altra llegenda però és poc delicada d’explicar.

Aquarel·la del bosc del Turó de Cerdanyola de Mataró.
La pineda del turó.

Record d’ultramar

Una altra planta que trobem és la figuera de pala o figuera de moro. Aquesta planta, com l’atzavara, les van portar al segle XVI els primers colonitzadors de Mèxic. Tan bé s’adaptaren al nostre clima, que actualment estan catalogades com a plantes invasores perjudicials per a la flora autòctona.

La seva erradicació és molt difícil i costosa, però ves per on, un insecte està fent gratis la feina i està acabant amb aquesta popular planta.

El camí dóna la volta pel darrere de la muntanya i ens permet veure un bon tros de la Serralada Litoral, amb el Montcabrer i el Burriac … I les urbanitzacions de carrers impossibles, que van colonitzant els espais verds.

Turó de Cerdanyola. Panoràmica de Mataró

A vol d’ocell

Seguim donant la volta i veiem el barri obrer de Cerdanyola o viuen més de 30.000 persones. Fins als anys vint del segle passat, hi havia camps de conreu de secà i masies escampades. Amb la postguerra arribà una allau d’immigrants que la ciutat no va poder assimilar fàcilment. El pas del tramvia que venia d’Argentona va afavorir el creixement d’aquest barri, que prengué consistència.

A continuació ‘sobrevolem’ el barri de la Llàntia, amb prop de 4.000 habitants. Els seus carrers plens de giravolts i amb pendents de vertigen, delaten una orografia on hi havia torrents.

A continuació, arribem a una nova bifurcació i prenem un corriol que s’enfila ràpidament al cim.

El terra és ple d’una sorra molt característica al Maresme. És l’anomenat sauló i és el resultat de la descomposició de les roques granítiques per l’acció de l’aigua. La variada composició amb diversos minerals i la seva porositat, van crear un terreny idoni per al conreu de la vinya.

Arrels i sauló.

Dalt de tot

Un cop som al cim, la vista és espectacular. Una creu de ferro damunt uns rocs ens marca una fita que va tenir la seva importància.

A l’edat mitjana, aquest punt marcava els límits entre el castell de Mataró i el de Burriac. A causa de la seva visibilitat, també s’instal·laren unes forques per penjar els delinqüents. Tanmateix, era una manera de castigar i alhora donar exemple a qui estigués temptat de delinquir.

Creu del Turó de Cerdanyola, Mataró, Maresme

Encastat en una roca trobem un senyal geodèsic. Es tracta d’un clau d’acer inoxidable. Forma part d’una extensa xarxa que facilita una alta precisió en la cartografia.

Senyal geodèsic. Mataró, Maresme.

Finalment, baixem per qualsevol dels diversos corriols que hi ha i en un tres i no res tornem a ser al punt d’inici i donem per acabada aquesta passejada pel Turó de Cerdanyola de Mataró.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Distància: 1,6 km de ruta circular

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).