La plaça de les Peixateries Velles de Reus.
Feia temps que a la plaça de Baix es venia peix i carn. El lloc era -és- conegut en la llengua pròpia com a Pescateries Velles. Som a la part antiga de Reus (Baix Camp), a tocar de l’església de Sant Pere, tot just on hi havia l’antic fossar vell -el cementiri, vaja-. Però comencem pel principi.

Nous temps, nous espais
En primer lloc, les muralles medievals que cenyien Reus des del segle XIV, havien quedat obsoletes i impedien el creixement de la ciutat. És d’aquesta manera que anaren sorgint els ravals a l’altre costat dels vells murs. Un d’aquests nous barris es coneix com a raval de Robuster. Damunt d’un dels antics fossars s’obrí la nomenada plaça de Baix que fins a mitjan segle XIX es mantingué sense canvis. En aquell espai s’aixecava l’edifici de l’antic Ajuntament i també tenia lloc el mercat de peix i carn a cel obert.

Una nova plaça
A mitjan segle XIX es decidí refer de nou la plaça i adequar-la als nous temps. S’eixamplà l’espai, es construïren unes porxades i s’aixecaren a banda i banda uns edificis que donessin una aparença més com cal al conjunt. Al nou espai rectangular s’accedia per dos portals, damunt dels quals es col·locaren sengles escuts -una de les moltíssimes versions que ha tingut la ciutat-. La nota macabra és que durant les obres aparegueren una bona quantitat d’esquelets de l’antic fossar. La remodelació s’encomanà a Antoni Molner Ribes, arquitecte i també polític i milicià, conegut com a Llustret. Tot un personatge.
Ens trobem en un moment en què els excessos del barroc ja han passat a la història i artistes i arquitectes han tornat a una moderació. Els clàssics grecs i romans estan de moda. Simetria, senzillesa, ordre i moderació són les característiques més valorades. És el que se’n diu estil neoclàssic. Generalment, als escultors neoclàssics els agradava executar les seves obres en marbre blanc, sense policromar, pensant que així devia ser l’estatuària grega que els servia d’inspiració.

Peix fresc
Així doncs, l’Ajuntament encarregà a un joveníssim -divuit anys- Joan Roig i Solé quatre grups escultòrics per al nou mercat que foren col·locats en sengles nínxols. L’artista creà quatre paneres d’un gran realisme amb peix, marisc i bestiar. De tant fresc com es veu, sembla que el peix estigui a punt de saltar. La carn no tant perquè ja veus que l’han eviscerat i et ve algun calfred.

L’artista
Nascut a Reus el 1835, Roig i Solé -no confondre amb el pintor Joan Roig i Soler- és principalment conegut per ‘La dama del paraigua’‘ que, tot i la polseguera que va aixecar en el seu moment, té moltes altres obres menys conegudes i igualment notables, tant a la seva ciutat natal com a Barcelona, on va estudiar i treballar. Segurament hauràs passat mil vegades davant de la façana neogòtica de la catedral de Barcelona. Doncs moltes de les escultures són seves.
Roig estudià a l’Escola Llotja de Barcelona on conegué grans artistes com Marià Fortuny i Agustí Rigalt. De fet, Fortuny tenia el taller al raval de Robuster i Roig el visitava per rebre les primeres lliçons de modelatge i talla. S’especialitzà en escultures de marbre i deixà bones mostres a diversos cementiris, esglésies i edificis públics.

Adaptació a nous usos
En algun moment de principi segle XX, el recinte es cobrí amb una estructura metàl·lica. Tanmateix, no havien passat ni cinquanta anys que s’inaugurava el nou Mercat Central i les parades hagueren de traslladar-se al nou espai. Durant un temps les Pescateries acolliren la venda fruita i verdures que no cabien al mercat. Fins que el 1983 l’Ajuntament remodelà i restaurà l’espai, suprimí la coberta afegida, enderrocà les parades i ara és una plaça d’allò més bufona i plena de taules i para-sols on pots fer el vermut.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Plaça de les Peixateries Velles, Reus
Saber més
- Les arrels dels mercats de Reus: reusdigital.cat
- L’escultura del segle XIX a Catalunya, per J. Subirachs
- El projecte de tractament de les “peixateries velles” de Reus, per Pere Ollé
- Notes sobre l’escultor Joan Roig i Solé, per Jaume Massó Carballido
- L’art neoclàssic: blogs.sapiens.cat
- Escultura neoclàssica: CFA Singuerlin
- Pescateries Velles: ca.wikipedia.org
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: