De l’Ebre a la Xina

Itinerari per Ascó.

Sembla que als pobladors de l’antiguitat els va agradar l’actual terme d’Ascó, ja que s’han trobat nombrosos vestigis. Al segle VIII, els àrabs s’apoderaren de tot l’Ebre i aquesta població visqué una època d’esplendor.

Aquarel·la amb una panoràmica de la vila d'Ascó.
Panoràmica d’Ascó.

Respecte a l’origen del topònim d’Ascó, com molts altres dels voltants, té tantes hipòtesis, que ningú es posa d’acord. Una de les teories apunta al nom hisn Adkun de quan els sarraïns senyorejaven l’indret al segle VIII. El mot hisn vol dir castell i probablement es refereix a l’estratègica fortalesa musulmana que dominava aquest pas de l’Ebre.

Amb la Reconquesta -segle XII-, Ramon Berenguer IV posa el castell a disposició de l’orde dels Templers. Amb la dissolució d’aquest orde, foren els cavallers Hospitalers qui van senyorejar a la vila. La seva presència està representada a l’escut amb la creu de Malta.

Campanar de l'església de Sant Joan Baptista d'Ascó.

Conversió forçada

En un principi es permet als sarraïns viure dins la població i conservar les seves possessions i cultura. Els carrers més antics, estrets, foscos i costeruts, encara delaten la seva presència. Fins que al segle XVI foren obligats a convertir-se al cristianisme i poc després, expulsats per ordre de Felip II, ja que va considerar que no eren autèntics fidels. D’aquesta manera, la vila quedà pràcticament despoblada.

Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre. Balcó amb la porta tancada.

Un sant del poble

Un segle més tard -el 1697- nasqué aquí en Pere Josep Andreu Sans, fill de pagesos. Tenia divuit anys quan, sota el nom de Pere Màrtir (no confondre amb Pere de Verona, també conegut com a Pere Màrtir), entrà a un convent dels dominics de Lleida. Al cap de sis anys era ordenat sacerdot. Més tard demanà marxar com a missionar a l’Extrem Orient, arribant a la Xina on esdevindria bisbe i d’on ja no tornaria. En aquell temps, la Xina es trobava en plena transformació i la nova dinastia Qing havia imposat una rígida doctrina moral. Els missioners europeus no eren benvinguts i fou perseguit, capturat i condemnat. Li tallaren el coll juntament amb quatre dominics més.

Escultura de Josep Andreu Sans. Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre.

Remodelant la parròquia

En Pere tenia sis anys -1710- i encara no pensava en somnis xinesos, quan s’amplià l’església, dedicada a Joan Baptista. Feia prop d’un segle que s’havien expulsat els moriscos i la vila es repoblava amb colons cristians, així que mancava espai espiritual per encabir-los. Tot i que documentada al segle XII, l’aparença actual amb elements gòtics i barrocs, és fruit de diverses remodelacions que l’han deixat encaixonada entre habitatges. Des de l’exterior costa apreciar l’estructura. De fet, el 1901 s’amplià el cor annexionant l’habitatge del costat on va néixer en Pere Josep Andreu. Contràriament al que succeí a la majoria de les poblacions, el temple no es va construir damunt l’antiga mesquita.

Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre. Portalada de l'església de Sant Joan Baptista.

Atenció hospitalària

El 1846, tal com consta a la façana, es construeix el que actualment es coneix com a Antic Hospital i que ha donat nom a tot un carrer. S’ha d’entendre com un lloc on es donava hospitalitat, és a dir, allotjament, menjar i atenció a pelegrins, malalts, pobres i comerciants de pas. L’edifici actual és el resultat d’una profunda remodelació posterior. Estranyament, pràcticament no hi ha informació a les xarxes sobre aquest edifici.

Medalló que recorda l'antic Hospital. Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre.

Grans canvis

Els carrers conserven habitatges del segle XIX, quan Ascó deixa d’estar sota el domini hospitaler. En aquell moment, té lloc la desamortització dels béns eclesiàstics i diversos edificis queden buits i són subhastats. Finalment, el 1892 arriba el ferrocarril, donant una estocada de mort al transport fluvial. Vint anys més tard, arribava l’electricitat.

Amb la Guerra Civil, la vila patí, com totes les poblacions dels voltants, el greu enfrontament final conegut com a batalla de l’Ebre. Tanmateix, m’estimo més no entrar a parlar d’aquest conflicte bèlic, ja que les xarxes en van plenes.

Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre. Llinda d'una porta de 1865.

Per acabar l’itinerari per Ascó, cal parlar del darrer canvi important tingué lloc els anys setanta del segle XX, quan s’iniciaren les obres de la central nuclear. Inaugurada el 1981, encara s’afegiria un segon bloc. Tot plegat canviaria radicalment el paisatge, tot i que donaria feina a bona part de la població.

Itinerari per Ascó, Ribera d'Ebre. Llinda d'una porta de 1891.

I fins aquí, aquest breu itinerari per Ascó.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).