Els sis pètals

L’origen de la flor de sis pètals o hexapètal a les llindes.

Fa tant de temps que mareja de pensar-ho, que els pobladors assiris van dibuixar formes solars, suposadament amb finalitats protectores. Moltes d’elles encara ara les podem veure fàcilment i confondre amb elements decoratius.

Abans que els nous corrents místics inspirats en religions orientals s’apropiessin del que anomenen la ‘flor de la vida’, els nostres avantpassats les esculpien a les llindes de portes i finestres per protegir les llars dels mals esperits.

Origen de la flor de sis pètals o hexapètal. Escut al carrer Sant Joan de Centelles.
Carrer Sant Joan, 11. Centelles (Osona).

Moltes versions

Encara que us sembli una flor dibuixada a base de cercles fets amb compàs (1 i 2), el significat d’aquest símbol d’aspecte vegetal està més aviat relacionat amb la llum dels astres, principalment el sol.

De vegades el trobem inscrit dins un cercle i d’altres sense. Fins i tot hi ha exemples amb un contorn ondulat com si, formant part d’un conjunt de més estrelles, s’hagués deixat només una (3).

Origen de la flor de sis pètals o hexapètal. Gràfic de com es forma aquest símbol.

Reaprofitant símbols

Els romans, molt espavilats ells, van assimilar ritus i creences ancestrals com aquesta i les van escampar arreu, en especial a les esteles funeràries. Els cristians, uns artistes pel que fa a la fagocitosi cultural, van pensar que a un símbol pagà calia donar-li un significat més adient.

El fet de tenir sis ‘fulles’ -hexapètala- potser servia per recordar els sis dies de la creació del món. Aquest nombre és poc freqüent a les Escriptures i sovint es relaciona amb la imperfecció humana i es vincula amb els enemics de Déu.

Llinda de pedra gravada amb una creu. Origen de la flor de sis pètals
Madremanya (Gironès).

I al final, la rosassa

Després van incorporar el crismó, amb una estructura similar amb tres eixos creuats. Es tracta d’una representació gràfica del nom de Crist en grec -també adaptada del paganisme-.

Però l’hexapètal cal veure’l com un símbol en moviment rotatori infinit, amb tota la filosofia que li voleu donar, que segur que serà certa -i també enrevessada-. Penseu que aquesta forma va evolucionar formant les rosasses de les esglésies romàniques i gòtiques.

Origen de la flor de sis pètals. Rosassa de l'església del Pla de Santa Maria (Alt Camp).
El Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Potser és a partir del segle VII quan es perd el significat transcendental i culte de la flor de sis pètals i passa a ser un símbol pagà protector als àmbits rurals, heretat dels celtes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).