Segon itinerari per Olesa de Montserrat.
En el primer article hem fet una descoberta del rovell de l’ou d’aquesta ciutat del Montserratí. En aquest segon itinerari, coneixeràs altres carrers i indrets igualment carregats d’història. Per començar, des del segle XIII i durant més de cinc-cents anys, Olesa va ser domini feudal de l’abadia de Montserrat. Per aquest motiu, al número 36 del carrer de l’Església, hi ha un portal amb l’escut del prior montserratí Ramon de Vilaregut, qui al segle XIV no només feia estades aquí, sinó que també fou senyor de la vila.

El somni de la Paula
Continua pel carrer Ample i tomba pel carrer de Paula de Montal, per acostar-te al convent de les Mares Escolàpies. Nascuda a Arenys de Mar a final segle XVIII, aquesta senyora passà una infantesa difícil. No va parar fins a facilitar l’accés de les nenes a la cultura, creant diverses escoles. Aquesta La que tens al davant fou la darrera que fundà i on finalment va morir. Aquí s’hi acollien de franc les filles dels obrers, donant-los a més, menjar i roba.
El mot escolàpia prové d’Escoles Pies, institut religiós per a infants, creat pel clergue aragonès Josep de Calassanç a final segle XVI.
Al portal de la capella, d’estil neoromànic, hi diu ‘Domus Dei’, és a dir, Casa de Déu en llatí. Al timpà, damunt d’un fons amb les muntanyes de Montserrat, hi ha un escut amb els símbols de Maria, la M i un lliri.

Càlculs erronis
Carrer Ample amunt, fent cantonada amb el carrer Hospital, descobriràs una llosa amb la data 1599. Han passat sis segles des de la fundació de la vila i la població ha crescut formant cercles concèntrics al voltant del nucli medieval, que has vist al primer itinerari.
Les lletres AND corresponen a Anno Domini, que en llatí vol dir l’any del Senyor. Aquesta fòrmula es comença a utilitzar a partir del segle VI, quan el papa Hormisdes encarregà al monjo matemàtic Dionís l’Exigu que calculés l’any de naixement de Crist. Però Dionís es va equivocar d’uns set anys amb el càlcul.

La patrona
Puja pel carrer Creu Real fins a trobar un dels portals d’entrada des del Camí Ral que venia de Vacarisses. Al damunt hi ha una capella dedicada a Santa Oliva. La fantasiosa vida d’aquesta santa se situa a Palerm, al segle X.
Oliva —també Olívia— era una nena cristiana de casa bona qui fou raptada i venuda com a esclava a Tunísia. Davant la negativa de convertir-se a l’islam, li aplicaren alguns turments que, per si sols, ja haguessin posat fi a la vida de l’home més fort. Al final li van tallar el cap i problema resolt. Se la representa amb unes olives o una branca d’olivera a la mà, motiu pel qual va ser adoptada com a patrona d’Olesa.

Toponímia incerta
En realitat, el nom d’Olesa no està clar que provingui d’oliva o olivera —en llatí oleastrum—, però queda bé i ningú ho qüestiona. A més, el conreu de l’olivera ha estat tradicional en aquest municipi des del segle XV, com pots comprovar per les rodes de molí d’oli de Can Puigjaner que hi ha davant del portal.

Nom escurçat
Passa sota el portal per observar la interessant llinda a l’entrada d’un habitatge amb la data 1762 i el nom PeRa Font. A més, apareix el monograma IHS, una abreviatura del grec que representa el nom de Jesucrist. Aquest símbol aparegué al segle VII a les monedes de l’emperador Justinià II. Més tard fou adoptat per la Companyia de Jesús i es popularitzà durant l’edat mitjana.

El sant caritatiu
Per acabar amb aquesta breu ruta, acosta’t al número trenta-quatre del carrer Santa Oliva, on hi ha la seu de les Filles de la Caritat. Aquesta congregació femenina fou fundada el segle XVII per Vicenç de Paül, juntament amb la religiosa Lluïsa de Marillac. Tradicionalment es diu que nasqué en un poblet occità al segle XVI aquest sacerdot francès va tenir una gran activitat benèfica cap als nens i marginats. Fou el preceptor dels fills d’uns marquesos, els quals li demanaren millorar l’espiritualitat de gent de la pagesia. Per aquest motiu, fundà una congregació que més tard reorganitzaria amb la Lluïsa.

Finalitza aquí el segon itinerari per Olesa de Montserrat. No et perdis la tercera part, on coneixeràs una mica més de la història d’aquesta població.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Escolàpies: escolapiesolesa.org
- Anno Domini: wikiwand.com
- Santa Oliva: wikiwand.com
- Origen dels noms geogràfics de Catalunya, per M. Bofarull
- L’oli d’Olesa: olesademontserrat.cat
- IHS: wikiwand.com
- Vicenç de Paül: wikiwand.com
- Filles de la Caritat: parroquiaolesa.cat
Què veure a prop
- Olesa de Montserrat: primera part
- Olesa de Montserrat: tercera part
- Camí de l’Avemaria de Montserrat
- Balneari de la Puda
- Santa Eulàlia d’Esparreguera
M’ha agradat molt aquest article, felicitats
Moltes gràcies!