Sense entrar en detalls, perquè ja hi ha molta informació, resumiré que on ara hi ha la Torre Bellesguard de Barcelona, hi havia la residència del rei Martí l’Humà.
Diversos fets més endavant, Gaudí va rebre l’encàrrec de construir un xalet en aquest lloc. Aprofitant la història de l’indret, l’arquitecte li va donar un aire medieval, ple de referències a aquest passat.
Un dels símbols heràldics que apareix obsessivament és el del lleó i el gall.
La guia de la casa i les xarxes coincideixen en dir que es tracta de l’escut d’armes de Margarida de Prades, segona esposa de Martí.
Però jo, que mai em crec res fins que trobo suficient informació, he fet una cerca i, de veritat, que enlloc veig que Margarida, Martí, familiars propers, països o ciutats conquerits, ni tan sols la família que encarregà la construcció de la mansió, tinguin un lleó o un gall al seu escut. Tampoc el regne d’Aragó o de Sicília tenen cap d’aquests animals a la seva heràldica.
Estic convençut que hi ha alguna raó perquè els estudiosos assignin aquests símbols a la reina esmentada, però només dic que no he trobat res que ho relacioni.
Però, a més d’apassionat per l’heràldica i l’art medieval, Gaudí era profundament catòlic. I si no fossin símbols heràldics, sinó religiosos?
Renaixença
El lleó és el rei de tots els animals i expressa valentia i agressivitat. També és astut, ja que amb la cua esborra les seves petjades per despistar possibles depredadors. Era un regal molt preuat per la reialesa medieval.
Però també representa Crist. Al llibre del Gènesi porta el títol de Rei de Judà. Hi havia la creença que quan els cadells naixien, no donaven senyal de vida, fins que l’alè del lleó els feia reviure. Un paral·lelisme amb la resurrecció de Crist.
Pels seus atributs de valentia i astúcia i noblesa, és molt comú representar-lo en heràldica. A Catalunya el trobem als escuts de la Baronia d’Erill, Balsareny, Sant Hilari Sacalm, Olost o Cerdanyola.
Noblesa
Els bestiaris medievals afirmen que el gall és capaç de fer fugir el lleó. Aquest coratge era molt apreciat, així com la pedra que porta al ventre, que segons deien, protegia al qui la portava. El gall representa les qualitats d’un príncep: reialesa i noblesa, ja que quan troba menjar ho comparteix amb la parella. Simbolitza la vigilància, perquè dorm poc, però també es relaciona amb orgull, combat i victòria, ja que es dels que no abandona una batalla.
Com el lleó, té un simbolisme religiós. A part de la imatge bíblica de Pere negant Crist abans que canti el gall, hem de pensar que aquest animal ens anuncia el nou dia amb el seu cant i, per tant, és també símbol de la resurrecció, del triomf de la vida -la llum del dia- sobre la mort -la foscor de la nit-.
Aquesta au apareix als escuts de Ripoll, Aitona, Gallifa, Lles de Cerdanya, Castellgalí i Borredà. Penseu que, de vegades, s’utilitzava una imatge ‘parlant’ per il·lustrar un mot (com a Gallifa).
Ja veieu que no he trobat cap lloc o cognom que llunyanament estigui relacionat amb Martí l’Humà. Algú m’ho expliqui.
En canvi, la presència del drac al xalet, de mil i una maneres -alguna, com el sostre, agafada amb pinces-, té més a veure amb l’esperit medieval i catalanista de Gaudí.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer Bellesguard, 16. Barcelona
Saber més
- Bellesguard nua els seus secrets: elpuntavui.cat
- De Martí l’Humà a Gaudí: tgaudiri.org
- Margarida de Prades, per Duran i Cañameras
- Margarida de Prades: sapiens.cat
- El bestiari ocult del MNAC: museunacional.cat
- Pàgina oficial de la Torre Bellesguard: bellesguardgaudi.com
- La ciencia heráldica, per R. Medel (gall, pàg. 44)
- El lleó en heràldica: wikiwand.com
Què veure a prop
- Viaducte del carrer Bellesguard
- Casa de nines
- Mural Col·legi de Metges
- Jardins del Dr. Roig
Fantàstic! quanta informació i com t’agrada aprofundir i verificar-ho tot….
Gràcies una vegada més. És gratificant i molt instructiu llegir els teus escrits.
Gràcies! Quan no puc esbrinar un significat, és com quan no pots acabar un trencaclosques perquè et falta una peça :-/