D’Àfrica a Alella, passant per Girona

Es té constància que al segle X ja hi havia l’església de Sant Feliu d’Alella (Maresme). Als segles XVI i XVII, es va eixamplar, afegint el portal barroc, que ara mirem amb detall.

L’escut

Dues columnes plenes de detalls, flanquegen la porta. A la part inferior hi ha representades unes ales, anomenat símbol parlant en heràldica, ja que ajuda a dir i recordar el nom; com per exemple, Llançà té unes llances i Cabrera una cabra.

A sota, la data en nombres aràbics i romans, quan es van fer les obres per engrandir el temple.

Relleu de 1611 amb l'escut d'Alella

Inicials divines

A l’esquerra, les inicials IHS, acrònim de Jesucrist.

Detall de la decoració del portal, amb el monograma IHS

A la dreta AM, que vol dir Ave Maria, una salutació d’origen romà, que vindria a dir: “Hola Maria, com va tot?”.

En una columna i l’altra, pengen dos grapats de raïm, conreu que va tenir una gran importància ja en temps dels romans.

Detall de la decoració barroca del portal, amb el monograma A.M.

Ara fixeu-vos bé. Sostingut entre ambdues columnes, a la part superior veureu un fris, que recorda molt al dels temples grecs i romans, on hi ha sis petits relleus. Cadascun fa esment a un passatge de la vida de sant Feliu.

Llanterna de l'Església

Un sant convincent

En Feliu va néixer al segle III en algun lloc del nord d’Àfrica, prop de Cartago (actual Tunísia), on les duríssimes persecucions contra els cristians encara no es feien notar. Era de casa bona i va tenir estudis. En escoltar els cristians, es va convertir i va anar a Girona a ajudar els col·legues que patien.

Sense tenir cap càrrec dins l’església, Feliu va destacar per la seva oratòria i molta gent es convertí. Lògicament les autoritats el van considerar perillós i el van enxampar, martiritzar i matar.

El seu sepulcre a Girona aviat es convertí en un important centre de peregrinació i el culte s’estengué per les desolades terres catalanes i més enllà, cap a França i Hispània.

Es tracta d’un dels pocs sants dels quals es té documentació històrica, no de tot, però sí d’alguns fets importants.

Campanar de l'Església de Sant Feliu d'Alella

Història gràfica

El primer relleu que veiem al fris és un balcó, que podria representar el tribunal que el va condemnar o bé des d’on ell predicava. La finestra enreixada recorda la presó, el primer d’uns quants patiments.

Fris amb relleus a l'Església de Sant Feliu d'Alella

A continuació veiem una barca amb una roda de molí. Mig història i mig llegenda, s’explica que van lligar una roda de molí al coll del sant, i des d’una barca, el van llençar al mar, davant de l’actual Sant Feliu de Guíxols. Però uns àngels van evitar que s’ofegués i l’ajudaren a tornar sa i estalvi a la platja.

Seguidament, hi ha un parell de bastons i una corda, dels quals no he trobat cap informació.

Al costat, un cavall encabritat recorda quan el lligarem a la cua d’un cavall i l’arrossegaren pels carrers de Girona.

Relleus al fris de la porta. Església de Sant Feliu d'Alella

Després trobem una creu amb cordes i flagells, per representar un martiri que no és anomenat a totes les fonts.

Finalment, una creu en forma de X amb uns instruments de tortura. Quan quedava clar que el sant tenia ajut diví, van decidir arrencar-li la pell amb uns rasclets, fins que, aquest cop sí, va morir. Algunes escenes semblen estar clarament inspirades en pintures gòtiques, com aquesta creu, que apareix en una pintura de J. Borgunya.

Relleus al fris de la porta. Església de Sant Feliu d'Alella

Més amunt

Damunt del fris, dins una fornícula, podeu veure Feliu, tal com se’l sol representar: amb la roda de molí, la Bíblia sota el braç i vestit de diaca, tot i que no es té constància que ho fos.

Escultura de Sant Feliu. Alella

Més amunt, dins el frontó, una inscripció torna a recordar la data de l’ampliació de l’Església de Sant Feliu d’Alella, així com l’escut amb l’ala ‘parlant’.

Inscripció amb la data d'ampliació. Església de Sant Feliu d'Alella

El frontó es troba coronat per tres obeliscs. Potser es tracta d’una mera decoració, però també podria referir-se a la tradició de representar el sant amb un obelisc. Aquest atribut, introduït erròniament en algun moment en la iconografia de sant Feliu, correspondria a un altre màrtir amb el mateix nom, que va morir decapitat a Roma abans que el nostre.

Els pinacles del frontó. Església de Sant Feliu d'Alella

I fins aquí puc llegir.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Església. Alella

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).