De pagès-pagès a pagès-burgès

La Casa Solà-Morales d’Olot.

Corria el segle XIV quan els Solà van heretar un mas als afores d’Olot. Tan bé els devia anar, que quatre segles més tard, el Francesc i la Ignàsia es van traslladar al centre de la vila, al Firal, on se celebrava la important fira ramadera de Sant Lluc.

Van comprar dos habitatges junts i els van decorar amb l’estil barroc, que llavors era de moda.

Decoració sota la tribuna de la Casa Solà-Morales. Olot. Garrotxa

Els descendents es casaren amb parelles de bona casa, on podem trobar intel·lectuals, militars i polítics. Una de les noies es casà amb el notari Jacint de Morales, però el fill d’ambdós va decidir canviar l’ordre dels cognoms i per això coneixem la mansió com a casa Solà-Morales.

L’escut del dintell de la porta representa un sol (Solà) i una morera (de Morales).

Escut de la Casa Solà-Morales. Olot. Garrotxa

Modernisme barroc

A principis del segle XX, un dels descendents, més interessat pel moviment modernista, encarregà la reforma de la casa familiar a Lluís Domènech i Montaner qui, aprofitant alguns trets de l’edifici barroc, va concebre una espectacular façana única.

Va reproduir els antics esgrafiats barrocs existents, que havien estat fets per Francesc Baril·li, un mestre d’obres que vivia a la Llombardia i va venir a viure a la Garrotxa amb la seva família.

Esgrafiats barrocs  de la façana. Olot. Garrotxa

Va encarregar a Eusebi Arnau les dues figures femenines d’aire malenconiós, tot i que poc expressives, que sostenen els balcons.

Detall de la mà d'una de les escultures de la Casa Solà-Morales. Olot. Garrotxa

Una duu un grapat de fruites, potser un símil d’abundància i riquesa. L’altre, en canvi, porta un pom de flors.

Escultura femenina realitzada per Eusebi Arnau. Casa Solà-Morales. Olot. Garrotxa

Segurament coneixeu l’obra escultòrica d’Arnau, ja que va treballar entre d’altres, a l’Hospital de Sant Pau, el Palau de la Música i la casa Lleó Morera a Barcelona.

Durant la guerra civil hi van conviure refugiats i la Junta de Museus de Catalunya, però finalment, la mansió ha arribat en molt bon estat fins als nostres dies.

Detall de la porta de fusta de la Casa Solà-Morales. Olot. Garrotxa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: pg. de l’Escultor Miquel Blay 39, Olot

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).