El cinema oblidat

El Palacio del Cinema, a Barcelona.

A finals del XIX va tenir lloc a París, la primera projecció pública d’una pel·lícula. Els germans Lumière no van ser els primers a inventar el cinema, però sí els qui es van endur la glòria. Poc després s’obrien a Barcelona les primeres barraques ambulants de projecció i el 1908 s’inaugurà el primer cinema.

Eduardo Vilaseca devia ser un visionari, ja que aconseguí la concessió de Pathé Frères per a vendre aquí els seus aparells de cinema. El 1922 obrí una luxosa sala de projecció a Via Laietana, amb el nom de Pathé Palace, per diferenciar-la del Pathé Cinema que ja tenia a Rambla de Catalunya.

L’edifici va ser projectat per Eusebi Bona, probablement més conegut per ser l’autor de l’edifici de La Unión y el Fénix de Passeig de Gràcia o la remodelació del Palau Reial de Pedralbes. Però també va fer o reformar fins a set cinemes a Barcelona! Vaja, que era tot un expert.

Pathé Palace. Palacio del Cinema. Via Laietana. Barcelona
2016.

Història convulsa

La sala va anar canviant de noms, segons el règim polític o el propietari, fins que es va anomenar Palacio del Cinema. El 1961 s’hi va calar foc i l’edifici va ser reformat, tot i que mutilant la façana per dalt i per baix. El frontó era coronat d’unes grans gerres, que a la remodelació es van convertir en relleus entre les finestres.

Finalment, després de tancar definitivament (el 2001), va ser protagonista de diverses ocupacions reivindicatives, amb un discutible i agredolç final. Ara podeu veure’l dormint el somni dels justos tot esperant una resurrecció.

Façana del Palacio del Cinema, projectat el 1922 per Eusebi Bona.
2025.

Nova vida

El 2025, nou anys després d’haver escrit aquest article, el Palacio del Cinema –ara ja Palau del Cinema–, ha estat completament remodelat i posat a punt per allotjar oficines i uns baixos comercials. El vandalisme no s’ha fet esperar i les portes ja han estat degudament pintades per artistes sense nom que han deixat la seva empremta.

La Via Laietana és un carrer que es començà a obrir el 1908 per tal de connectar l’Eixample amb el port, suposà la pèrdua d’un entramat medieval i de nombrosos palauets i convents. A banda i banda d’aquesta avinguda es bastiren tot un seguit d’edificis de nova fornada, influïts per estil conegut com a escola de Chicago. Els temps els havia anat deteriorament i sembla que s’està duent a terme una lenta però bona rentada de cara, com la que s’ha fet amb el Palacio del Cinema que posarà novament en valor aquesta via.

Detall de la façana projectada el 1922 per Eusebi Bona a la Via Laietana.
2025.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Via Laietana, 53. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).