Esperits encallats

M’avorreix trobar informació banal sobre un lloc i no pas històrica. Aquest és el cas de la Torre Salvana, una masia fortificada de Santa Coloma de Cervelló que ha tingut la dubtosa sort de ser considerada un dels llocs més màgics de Catalunya.

Tal com ho llegeixes. Les xarxes en van plenes de psicofonies, experiments d’ouija i altres rituals paranormals, que pretenen assegurar que els esperits es troben aquí per jugar a les cartes i cantar la Macarena.

Aquarel·la amb una vista del mas mig enrunat.

Llinatge noble


Al segle X es coneixia com a ‘turre de Eles’, però al XVI va passar a mans dels Salbà (amb b). Un dels descendents de la saga, Miquel d’Alentorn i de Salbà, fou, durant tres anys, president de la Generalitat. Nascut el 1635, era abat d’Amer i de Roses, que abans podies barrejar sense cap inconvenient els assumptes celestials amb els terrenals.

Torre de l'homenatge. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

De mà en mà


Al segle XVIII, després de pertànyer a quatre generacions d’aquesta rellevant família, la Torre Salvana va passar a mans dels marquesos de Barberà, els quals foren els darrers propietaris. En donar suport a la Generalitat, la qual recolzava la causa de l’arxiduc Carles d’Àustria, el casal fou confiscat el 1716, acabada la guerra de Successió Espanyola. El conjunt patí destrosses en algunes revoltes i al segle XIX el casal fou refet en estil neogòtic, s’aixecà una nova torre amb merlets i una portalada monumental, tot plegat li donà un aire de castell de fantasia. Finalment, l’edificació fou abandonada, fins a arribar a l’actual estat ruïnós.

Habitacions en ruïnes. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Patrimoni en perill


En tractar-se d’una obra fortificada, el 1968 fou considerat com un edifici militar, essent considerat oficialment com un castell. Amb mil anys d’història, i malgrat haver estat declarat d’interès nacional, ara només resta en peu la primitiva torre romànica i unes poques parets, que cauran aviat de desídia si la burocràcia no es desencalla perquè es pugui salvar. S’han fet diversos informes per tal d’evitar la definitiva pèrdua d’aquest patrimoni, però en la realitat, no s’ha dut a terme cap mesura per protegir-lo.

la Torre Salvana en ruïnes. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Heràldica divina


L’escut que llueix a la façana, amb una àliga coronada i amb les ales obertes, té trets en comú amb cognoms com Salvador. És una al·lusió directa a ‘qui salva o protegeix’, fent referència a Jesucrist. Sospito que poc té a veure amb el cognom original dels Salbà i que només es tracta d’una recreació fantasiosa de la darrera remodelació al segle XIX, quan se li va donar al conjunt l’aspecte de fortalesa medieval.

Escut nobiliari a la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat
Fotografia: Xavier Serrano.

Hipòtesi etimològica


Jo, que si no trobo la informació, la dedueixo lliurement, llenço la idea que, com que aquesta família estava vinculada al castell d’Albà, a l’Alt Camp, bé podria ser aquest l’origen del cognom Salbà i posteriorment la derivació en Salvana. Aquí queda.

la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Mentrestant, els esperits es troben a la Torre Salvana, encallats entre el cel, la terra, la burocràcia i les llegendes urbanes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: camí Torre Salvana, s/. Santa Coloma de Cervelló

Saber més

Què veure a prop

4 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).