Un edifici racionalista al carrer Ortigosa, projectat per Sixte Illescas.
Ens trobem a la Barcelona de final segle XIX. La Via Laietana havia estat oberta feia poc, acabant amb l’existència de ves a saber quant de patrimoni. A la part alta hi havia uns terrenys encara sense urbanitzar, pertanyents als propietaris del Banc Simeón, que avui és Caixa Geral.
L’empresari Simeón García era nascut a Ortigosa de Cameros, un poblet de La Rioja. Quan va morir, la família cedí els terrenys per construir un accés a la Via Laietana amb la condició que un dels carrers portés el nom del poble on va néixer Simeón. El tracte no fou respectar del tot, ja que finalment de Cameros va desaparèixer i el carrer quedà amb el nom d’Ortigosa i prou.
Aquí és on Sixte Illescas projectà un curiós (i ara mig oblidat) edifici del qual no he trobat pràcticament cap referència. Illescas fou un destacat representant de l’arquitectura racionalista. Aquest estil aparegué després de la Primera Guerra Mundial i defensava el funcionalisme dels edificis. Per això és molt estrany trobar, com en aquest cas, cap mena de decoració.

Decoració variada
No he pogut esbrinar si la decoració formava part del projecte inicial o bé l’afegiren posteriorment. Sigui com sigui, és interessant observar detingudament els relleus que hi ha ocupant les cantonades i els espais entre finestres. Semblen més aviat noucentistes, moviment que durant un temps va conviure amb el racionalisme.
La cantonada amb el carrer Jonqueres està decorada amb elements de la vida aquàtica: peixos, algues i corall. Potser es tracta d’una representació de la pesca. En canvi, a la cantonada amb el carrer d’Ortigosa, hi ha una parra que s’enfila, plena de raïm i ocells que se’l mengen. Hauràs d’afinar la vista per veure que a més, hi ha una serp i un caragol. En aquest cas es podria tractar d’una al·legoria de la pagesia.
Sota les finestres del segon pis, els relleus són de temàtica costumista: nens jugant i persones descansant entre figueres de moro i orenetes, elements molt utilitzats per l’univers visual noucentista.
En canvi, al tercer pis la temàtica és més variada. D’una banda, hi ha representada la vida salvatge amb cavalls, cérvols i elefants —exotisme? Paradís perdut?—. També hi ha un record al món rural amb vaques, un molí i un poble. I uns referents al transport i al progrés industrial, amb un vaixell, un zepelí i un carrer amb pals d’electricitat.

Grans avenços
L’electricitat va arribar a Barcelona a finals del XIX. A principis del XX la xarxa s’estengué a la rodalia. Com pots imaginar, aquest avenç comportà una nova revolució industrial, que les noves avantguardes van plasmar en les seves creacions.
Durant l’Exposició de 1929, el Graf Zepelí va sobrevolar Barcelona. Despertà un gran interès i es convertí en tot un espectacle. El relleu de la façana amb un dirigible sobrevolant un paisatge industrial és un petit homenatge de l’esdeveniment. Aquest vehicle fou utilitzat per l’exèrcit alemany durant la Primera Guerra Mundial, però era una presa molt fàcil de caçar i no va tenir èxit, així que li donaren un ús més comercial. Tanmateix, a causa dels repetits accidents, la seva història fou igualment curta.
I què va passar amb l’arquitecte d’aquest edifici racionalista al carrer Ortigosa? Sixte Illescas va ser un dels fundadors del GATCPAC, moviment que reunia els arquitectes més avantguardistes, com Josep Lluís Sert —el de l’edifici de la Fundació Miró. El franquisme no li va perdonar que hagués col·laborat amb el govern de la República i l’apartà dels càrrecs públics. El seu nom aviat es va oblidar, tot i haver deixat obres que es consideren cabdals dins el racionalisme.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer d’Ortigosa, 3. Barcelona
Saber més
- Ortigosa de Cameros: lariojaturismo.com
- El carrer d’Ortigosa: vestigiosdebcn.wordpress.com
- Simeón García: laopinioncoruna.es
- Racionalisme: wikiwand.com
- El racionalisme a Catalunya: ara.cat
- Noucentisme: wikiwand.com
- Sixte Illescas: wikiwand.com
- El zeppelin: lavanguardia.com
- El procès d’electrificació de Catalunya, per J.C. Alayo Manubens
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: