Seguint el fil de l’aigua

Itinerari de l’aigua a Can Vilallonga (La Selva).

Com un oasi enmig de terres molt humanitzades, el massís de les Gavarres (Girona) conserva gairebé intacte el seu particular paisatge forestal.

Tot i haver estat densament poblada en un passat, aquesta zona va patir un fort abandonament dels masos, que ha beneficiat la repoblació dels boscos, en especial alzinars.

Travessat per rius i rieres de cabal irregular, l’orografia ha propiciat l’aparició de rierols i fonts que, des de temps immemorials ha estat aprofitada pels seus habitants.

Aquarel·la amb una vista de la masia de Can Vilallonga.
Can Vilallonga.

Can Vilallonga

Una breu i senzilla passejada dissenyada pel Consorci de les Gavarres ens permetrà veure diferents construccions que ens ajudaran a entendre com s’aprofitava l’aigua al segle XVIII.

La ruta està perfectament explicada a la pàgina de naturalocal.net. Per tant, aquesta vegada només diré quatre coses perquè et vinguin ganes de fer-la.

Comencem a Can Vilallonga, una masia del segle XVI a prop de Cassà de la Selva, convenientment restaurada i destinada, entre altres usos, a centre d’interpretació de les Gavarres.

Els dominis d’aquesta finca arriben molt lluny, ja que va tenir la seva importància.

Davant l’entrada principal hi ha el pou, amb una pica adossada, que probablement formava part d’un molí d’oli.

Pou de Can Vilallonga. Itinerari de l'aigua a Can Vilallonga

Energia hidràulica

Seguim les indicacions i aviat trobem el molí, utilitzat per a moldre el gra. Actualment és un habitatge particular.

Riera amunt arribem a la resclosa. La seva missió era assegurar que el molí sempre tingués prou energia.

Pel camí t’adona`ras que el bosc és ple d’alzines sureres. Pensa que aquest arbre triga uns 14 anys a regenerar l’escorça, que en acabat s’utilitzarà per a fer taps.

En arribar a una cruïlla, travessa la riera. Observa com aquí conflueixen i es canalitzen dues rieres. Un guarda havia de vigilar que no s’embossés res. A partir d’aquí, l’aigua es fa arribar fins al mas. Ara veurem com es va aconseguir.

Bosc d'alzines sureres a Les Gavarres.

Salvant desnivells

Tornarem pel corriol que baixa per l’altra costat de la riera. Primer veuràs un petit aqüeducte de maó. Però, per on passa l’aigua? Per una canalització que no es veu perquè està tapada per una filada de maons.

Petit aqüeducte de maó al mig del bosc. Itinerari de l'aigua a Can Vilallonga

A partir d’aquest punt aniràs trobant més obres similars, inclús més grans, destinades a salvar els torrents, però alhora, a mantenir un suau desnivell que permet que l’aigua baixi.

Aqüeducte de maó i pedra. Itinerari de l'aigua a Can Vilallonga

I així arribem a la bassa on es recollia l’aigua per regar els camps. Dins la caseta que veus en un cantó, hi ha les claus de pas per regar, segons el cas, uns o altres camps.

Bassa per regar els camps. Itinerari de l'aigua a Can Vilallonga

Aquest massís amaga moltes més sorpreses, però aquest itinerari de l’aigua a Can Vilallonga, ha estat només un petit tast.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Punt d’iniciveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

4 comentaris

  1. Rondaller, un article molt complert de dades sobre l’aigua en aquella zona…. Ahhh,veig que et va agradan el tema de l’aigua…! Tindre competencia ??? Així m’agrada, Ah! .no coneixia aquesta zona.prenc nota…

    • Nooo, què va! Tu ets un especialista de l’aigua. Jo només un aficionat 😉 La veritat és que l’indret és molt interessant. Jo vaig anar a ple agost i no s’hi podia estar de la calor.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).