Segon itinerari per Galícia.
El Camí de Sant Jaume té mil recorreguts i tres possibles finals. En aquesta ruta farem una breu descoberta per la llegendària Costa da Morte. Així mateix, si vols aprofundir més sobre alguns d’aquests indrets, pots prémer els enllaços corresponents.
Dia 1. Santiago de Compostela
En primer lloc, aquesta ciutat mereix com a mínim un dia sencer per descobrir el gran patrimoni que conserva. Compostela vol dir ‘camp d’estrelles‘ fent referència a les llumetes que van aparèixer a l’oblidada tomba de l’apòstol.
Dia 2. De Fisterra a Muxía
L’únic encant de Fisterra és la grandiositat del mar obert i la càrrega emocional de ser un possible final del Camí on els pelegrins deixen records i els turistes, deixalles.
A continuació, anant cap a Muxía ens aturarem a Trasufe, un llogaret amb uns quants ‘hórreos’, graners on guardar el panís.
Molt a prop hi ha les Caldeiras do Castro, un bonic indret amb un salt d’aigua on et pots refrescar a l’estiu.
Muxía és l’altre possible final del Camí i on també acaba la pel·lícula del mateix nom protagonitzada per Martin Sheen.
Dia 3. Ria de Muros i Noia
Muros és un poblet que conserva un gran encant. Antigament els mariners desaven els aparells de pesca sota les porxades.
Seguidament, per una carretera plena de corbes que semblen no acabar mai arribem a Noia. Per la seva situació estratègica, va ser el port de Santiago de Compostela. Conserva un magnífic patrimoni, com l’església de San Martiño.
Passem de llarg de Puerto de Son i arribem al Castro de Baroña, un assentament del segle I a.C. situat vora el mar.
A continuació trobem As Furnas, un curiós esperó rocós que divideix una llarguíssima platja. Tanmateix, és un bon lloc per a fer un bany.
I acabem el dia a Corrubedo, paratge natural on, a més d’una gran duna de sorra blanca, és de tot punt imprescindible arribar (a peu) fins a la idíl·lica platja.
Dia 4. Ria d’Arousa i Pontevedra
Rianxo pot ser un punt des d’on conèixer el llegat rupestre de la zona.
L’impressionant pont que travessa el riu Ulla ens acosta a les Torres d’Oeste, una fortificació del segle XI construïda per evitar atacs víkings.
A més dels pebrots que potser piquen i potser no, Padrón mereix una aturada per la seva vinculació amb les lletres. Per exemple, aquí va néixer C.J. Cela i va morir Rosalía de Castro.
Un llarg viaducte uneix la costa amb l’illa d’Arousa. El principal encant són les vistes i les solitàries platges.
La unió de tres nuclis va donar origen a Cambados. Conserva impressionants mostres de ‘pazos’, cases pairals de la classe alta.
Per acabar, Combarro és un turístic poble amb una altíssima concentració de graners (hórreos) a peu de platja.
Finalment, és un gust passejar per Pontevedra, tranquil·la ciutat amb un sorprenent i desconegut patrimoni. La façana de la catedral potser és de les més maques que he vist.
Aquí finalitzem aquest segon itinerari per Galícia. Naturalment que hi ha molt ver per a veure. Això és només per fer un tast.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: