Les gàrgoles de la catedral de Barcelona vigilen els turistes, però aquests no sembla que s’adonin.
Aquest element es comença a utilitzar a partir del segle XIII. Primer eren simples forats per on desaiguar la pluja i de mica en mica es van anar sofisticant fins a encomanar-los a importants talladors. Cada vegada es van fer sortir més per evitar que l’aigua erosionés les parets.
Una llegenda francesa explica l’origen del nom gàrgola. Un drac anomenat La Gargouille destruïa tot amb el seu alè i ocasionava inundacions amb l’aigua que escopia. Un sacerdot el va aplacar amb el senyal de la creu i el van agafar i cremar en una foguera. Però el coll i el cap no es van cremar. Com a recordatori, el van reproduir en pedra dalt les catedrals.
Una tradició més propera diu que es tractava d’éssers malignes que feien burla de la processó de Corpus. Com a càstig van ser convertits en pedra i col·locats dins el recinte sagrat.
Sovint es relacionen amb el diable, i és cert que moltes tenen formes poc amistoses, però no sempre és així. De vegades ens adverteixen dels mals que ens envolten fora del temple, però d’altres són símbols morals, religiosos o simplement humorístics.
Algunes de les gàrgoles de la Catedral que podem veure al carrer de Santa Llúcia i al del Bisbe són dracs, animals domèstics, com un porc, un personatge maligne i un altre que sembla recargolar-se de dolor.
No confondre la gàrgola, que té la funció d’evacuar aigua, amb una quimera, una figura monstruosa a les esglésies medievals, sense més utilitat que la moralitzant.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de Santa Llúcia i carrer del Bisbe. Barcelona
Saber més
- Gàrgoles de Barcelona: carlosmesa.com – infokrisis.blogia.com
- Gàrgoles de Palafrugell: palatiofrugelli.blogspot.com
- Gàrgoles de Palamós: tempspalamos.blogspot.com
- La gàrgola de l’elefant, per J. Bassegoda Nonell
Ha girona tambe hi han moltes figures a la catedral amb moltes llegendes !
Salutacions Ramon
És cert. Vaig fotografiar algunes, però és que hi ha un munt!