Com he dit altres vegades, hi ha poblacions que són al mig de tot arreu i per aquest motiu sempre passem de llarg. Vas a Montblanc? Potser a Lleida? A Valls? Doncs atura’t encara que sigui breument a El Pla de Santa Maria (Alt Camp). Si t’agrada el romànic, aquí fliparàs en colors.
Destruïda i refeta
Al primer cop d’ull, l’església de Sant Ramon no et cridarà l’atenció. L’edifici en si no destaca especialment. Mal mirat, fins i tot és una mica pesat i robust i sembla que el cimbori no encaixi dins el conjunt. Es tracta de l’antiga església parroquial i va ser destruïda diverses vegades i a punt de desaparèixer desmuntada per aprofitar els carreus. És d’un romànic més tardà (segle XII) i té certs paral·lelismes amb el monestir de Santes Creus.
Encaix de puntes
A continuació, acosta’t a la portalada i mira-la detingudament. Observa la filigrana esculpida a les voltes: àngels, sants, decoracions florals, la mà de déu beneint, … A continuació, abaixa la vista fins als capitells, que semblen un delicat treball de puntes al coixí, tots diferents.
Ep! A l’esquerra hi ha un Sant Pere molt seriós. Veus com agafa les claus del cel? Un controvertit passatge de l’evangeli de Mateu que cadascú ha interpretat a la seva manera, narra unes paraules de Jesús dirigides a l’apòstol Pere on, entre altre coses li diu que “et donaré les claus del Regne del cel” (Mt. 16, 13-19).
El personatge del costat oposat no és Sant Pau, com normalment se sol posar, sinó un despentinat Joan Baptista amb el bastó i la pellissa de pèl de camell tal com ho descriu l’evangeli de Marc.
Encara hi ha més
Dona la volta i situa’t al costat esquerre de l’edifici. Has vist quina rosassa? Al centre, una cinta entrelligada forma una bonica flor de vuit pètals, un nombre que significaria un nou inici. Al seu voltant hi ha setze petites arcades sostingudes per columnes. El setze és un nombre que, si no vaig errat, no apareix a les escriptures sagrades. No obstant això, cal considerar que està format per la suma de dues vegades vuit. Per exemple, al llibre del Gènesi, s’esmenta que vuit van ser les persones que se salvaren durant el Diluvi. També, després de vuit dies sense la malaltia, es considerava guarida tota persona que havia patit lepra.
No obstant això, la cosa no s’acaba aquí. Mira més amunt, fins que les cervicals et facin crec. Saluda! Sota la teulada, una col·lecció de personatges t’estan mirant. Aquelles pedres que hi ha sota les teules, que semblen voler aguantar el sostre, porten l’estrany nom de permòdols.
En aquest cas no sostenen res. Com he comentat en un altre article, són elements aparentment decoratius, però que en realitat contenen tot un repertori de pecats que la persona creient ha d’evitar abans d’entrar al temple. Entre altres, hi són representats els excessos de la carn, la mentida, la blasfèmia, animals relacionats amb diversos i les carotes sota les quals s’amaga el dimoni que vol fer trontollar la fe de la feligresia.
I ara, per acabar, a veure si ets capaç de descobrir les treballadíssimes marques dels picapedrers. Oi que ha valgut la pena desviar-se una mica per visitar aquesta joia al Pla de Santa Maria?
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: plaça Sant Ramon. El Pla de Santa Maria
Saber més
- diputaciodetarragona.cat
- L’església: pla.altanet.org – visitaelpla.blogspot.com
- Història del Pla de Santa Maria: pla.altanet.org
- Los números en la Bíblia, per Robert D. Johnston
Guapíssim!!!!!!!