El nadó que parlà només néixer

Sant Pere de Casserres (Osona).

Diu la llegenda que, només néixer, el fill d’uns vescomtes va parlar. L’infant anuncià que viuria pocs dies i que, un cop mort, posessin el seu taüt damunt una mula i la deixessin anar. On l’animal s’aturés s’hauria de construir un monestir.

Escales de pedra. Sant Pere de Casserres. Osona
El caminet per arribar té el seu encant.

I així és com, segons la tradició, tingué lloc l’origen del conjunt monàstic de Sant Pere de Casserres (Osona), a l’extrem d’una impressionant península damunt el Ter.

Aquarel·la amb una vista del monestir de Sant Pere de Casserres.

El que diu la història

La realitat és que una vescomtessa vídua fundà al segle XI el monestir al costat de la ja existent capella del castell de Casserres. Amb aportacions de terres i diners, el lloc obtingué una gran notorietat durant mes de tres segles d’activitat religiosa.

Entre la pesta negra, la situació política i els terratrèmols, al segle XIV començà una decadència de la qual no es va recuperar. A continuació, els jesuïtes convertirien el recinte en una granja. Fins que al segle XVIII va passar a mans particulars que no van tenir cura dels edificis.

Detall d'un capitell del claustre. Sant Pere de Casserres. Osona
El temps, que tot ho esborra.

L’edifici en si no és espectacular, però la seva senzillesa i l’encertada museïtzació ajuden molt a entendre com era la vida en aquest recinte: on i com menjaven, cuinaven, dormien, resaven o escrivien.

El claustre. Sant Pere de Casserres. Osona
La vida s’ordenava al voltant del claustre.

A més, comptava amb un hospici on s’acollien els pelegrins i malalts que venien.

L'antic hospici. Sant Pere de Casserres. Osona
Un lloc d’acollida pels necessitats.

Així mateix, hi ha testimonis de què el lloc va ser anteriorment habitat, com ho demostren les tombes antropomorfes que s’hi han trobat.

Tomba antropomorfa. Sant Pere de Casserres. Osona
Antropomorf vol dir que té forma de cos humà.

Finalment, aprofita per gaudir la natura que envolta aquest espai i de les magnífiques vistes sobre el pantà de Sau.

Soca d'arbre. Sant Pere de Casserres. Osona
La natura ha pres possessió de les pedres.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).