El mossèn reformador

Sant Esteve de Múnter (Muntanyola, Osona).

Vet aquí un nom que probablement mai has escoltat: Múnter. No, no es troba a Alemanya. És molt a prop de Vic. El lloc en si és un puntet al mapa, amb tres cases disseminades, pertanyent al municipi de Muntanyola.

Per començar, formada per valls i altiplans suaus, Múnter va inicià la repoblació cap al segle X amb el nom de ‘Villa Montari’. Pel que he llegit, el mot ‘Montari’ procediria del cèltic i designaria el conjunt format pel mas i les terres d’una família.

Aquí s’erigí una església dedicada a Sant Esteve i un castell (completament enrunat), sota la jurisdicció de Bernat de Riera, un ciutadà de Vic. Seguidament, al segle XIX s’annexionà al terme de Muntanyola, que vol dir muntanya petita.

Aquarel·la amb una panoràmica del nucli de Múnter i de l'església de Sant Esteve.

Canvis de tota mena

El temple fou reformat diverses vegades, posant i traient elements. De l’edifici original resta una part del campanar, l’absis i poca cosa més. Al segle XVII s’afegí el portal renaixentista que sembla tret d’un castell i encastat aquí. A la dovella central hi ha el que sembla un escut. En realitat conté el monograma de Jesús -IHS-, el relleu de les muntanyes de Montserrat i una inscripció que, a més de l’any 1613, indica que està dedicat a sant Esteve.

Campanar de Sant Esteve de Múnter

Celebracions espirituals

Més amunt, una placa conté una inscripció commemorant que el 1926 tingué lloc la Santa Missió, un esdeveniment que ve de lluny. Vicenç Ferrer ho començà a fer al segle XIV. Sota el nom de ‘santes missions’, es convocava la feligresia i, durant uns dies, hi havia un non-stop proselitista. S’utilitzava tot el que ara en diríem eines de màrqueting. En primer lloc, el bisbe ho anunciava. A continuació, es presentaven uns missioners -o delegats, vaja- i entre rosaris, sermons, càntics, confessions, processons i comunions, passava el temps.

Llinda del segle XVII amb una inscripció. Sant Esteve de Múnter

Records defensius

A una certa distància pots veure les restes del castell damunt d’un turó. Documentat al segle X i conegut popularment com el Castellet, probablement depenia del de Muntanyola. Més tard, passà a dependre dels Montcada i així anà passant de mà en mà fins que, ja sense res que defensar, restà abandonat a la seva dissort. Tanmateix, el lloc té un innegable encant, envoltat de camps, boscos

El turó amb les restes del castell

La casa del rector

A tocar de l’església de Sant Esteve de Múnter, hi ha la Rectoria, un gran mas del segle XVI. Fixa’t que al portal hi ha un escut on es pot llegir Matavacas, que era el cognom del mossèn, seguit de RE que vol dir que aquest senyor feu reformes l’any 1568.

Llinda gravada. Sant Esteve de Múnter

Per acabar, si pares a tenció a la llinda de la finestra, veuràs que diu Riera Renova 1788, és a dir, que en aquell any fou novament reformat. Important no confondre amb Bernat de Riera, propietari del castell al segle XIII, tot i que no treu el fet de que poden ser família. Com pots comprovar, els mossens de Múnter foren molt treballadors.

Finestra de la rectoria.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).