Avui visitarem quatre castells de l’Anoia que ens donaran una idea del ric llegat medieval d’aquesta comarca.
Per començar, el topònim li dóna el riu del mateix nom, probablement d’origen llatí i que ve a dir ‘riu petit’, potser per comparació amb el Llobregat de qui és afluent.
Quan Catalunya no existia
Fa molt, molt, però que molt de temps, allà pel segle IX, el Califat de Còrdova el teníem aquí mateix, a tocar de Barcelona, Osona i l’Urgell.
Per defensar l’imperi franc, Carlemany va ‘utilitzar’ els territoris conquerits per sota dels Pirineus com a barrera. Segles més tard algú va tenir la genial idea (sense cap fonament) de donar-li el nom de ‘Marca Hispànica’ i utilitzar-lo amb fins patriotes.
En primer lloc, es va afavorir el repoblament dels comtats d’aquesta inestable zona, edificant fortificacions prop de les fronteres amb els musulmans.
Ara, que les úniques invasions són de turistes, alguns d’aquests castells de l’Anoia s’han adequat per fer-los visitables.
La muntanya i el lliri
Els Claramunt eren uns cavallers que van venir de França per ajudar en la lluita contra els ‘infidels’. Es van fer construir un castell a prop d’Igualada i el seu símbol va ser una muntanya amb una flor de lliri (pel seu origen francès).
Tot i estar molt ben restaurat, el recinte, de més de 5.000 metres quadrats, té més interès des de lluny que de prop. La seva situació privilegida el converteix en una icona d’aquest paisatge.
Cal destacar les imponents muralles d’aquesta estratègica fortificació.
Dins el recinte encara es pot veure el que queda de l’església de Santa Maria, d’estil romànic.
De castell a restaurant
Sense tenir molt clar on acaba el castell i on comença el mas, tenim a Orpí una curiosa torre de sis cares. Com moltes altres construccions defensives, va ser bombardejada segles més tard per les tropes borbòniques. Tanmateix, actualment el conjunt fa de bon veure.
Seguidament, al costat, i amb una esplèndida panoràmica, s’aixeca l’església de Sant Miquel, fent equilibris damunt el penya-segat.
Tot i que la primera documentació ve de molt lluny, quan hi havia la capella del castell, l’actual és una reforma del XVII.
Baixa a la vall, puja al cim
En temps de tranquil·litat, els pobladors de les terres de Montbui (no confondre amb Caldes de Montbui) baixaven a treballar les terres i quan hi havia conflicte, buscaven la seguretat del cim de la Tossa.
Sigui per les vistes o perquè vaig tenir un bon dia, és potser aquest l’indret que he trobat més especial de tot el recorregut.
A continuació, dalt del turó trobem la bonica església romànica de Santa Maria.
A la capçalera de la capella hi ha unes interessants tombes medievals amb esteles, recol·locades posteriorment aquí amb finalitats més aviat ornamentals, quan el cementiri es va convertir en jardí.
Al davant s’aixeca l’única torre que queda del sistema defensiu que envoltava el cim al segle X.
Llegenda de la senyora de Tous
El darrer dels castells de l’Anoia, el trobem a Tous (no confondre amb la joieria!) i està en molt bon estat de conservació.
Aquesta impressionant fortificació, restaurada una mica lliurement, està documentada des del segle X. Va passar de mà en mà i va dependre del bisbat de Vic.
Explica la llegenda que la senyora del castell tenia debilitat pels menjars exòtics. Es va fer tan difícil i car aconseguir aquests aliments que es va arruïnar i hagué de vendre les seves propietats. Llavors va demanar caritat i li van donar pa i nous. Entre llàgrimes es va plànyer amb aquest rodolí:
“Si hagués sabut que era tan bo el pa amb nous,
encara avui fora la senyora de Tous”.
Finalment, aprofitem per donar un cop d’ull a l’església de Sant Martí, d’estil neoclàssic amb un destacable campanar.
Per acabar, la creu de terme és gòtica i es va salvar de les destrosses de la Guerra Civil. Per una banda representa el Crucificat amb els evangelistes a cada extrem. Per l’altre costat es troba la Verge i els símbols dels quatre evangelistes.
I per avui ja hem fet un tast de què van ser els castells de frontera.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Els inicis: blogs.sapiens.cat
- La Marca Hispànica: amnesiahistoricainduida2.blogspot.com
- Castell de Claramunt: wikiwand.com
- Castell d’Orpí: castellscatalans.blogspot.com.es
- Església de Sant Miquel: poblesdecatalunya.cat
- La Tossa de Montbui: latossa.cat
- Castell de Tous: blocs.mesvilaweb.cat
- Llegenda de la senyora de Tous: tous.cat
Què veure a prop
- Cementiri Nou d’Igualada
- Les Deus de Sant Quintí de Mediona
- Sant Martí Sesgueioles
- I si vols veure més castells, mira això
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: