El drac i el cargol

El Passeig de Lluís Companys de Barcelona.

A totes les cultures trobem el drac, un estrany ésser que reuneix característiques d’animals marins, terrestres, aeris i també algun d’inventat.

Segons l’època i la civilització, pot tenir qualitats bones (protector) i també dolentes (una mena de dimoni).

Sigui com sigui, és representat en molts llocs i de mil maneres. Com al passeig de Lluís Companys de Barcelona.

Voltant el saló

Al principi, quan va tenir lloc l’Exposició Universal de 1888, es va crear el Saló de Sant Joan (després de Víctor Pradera i finalment passeig de Lluís Companys) una avinguda que donava pas al recinte firal. En urbanisme, un saló és una mena d’espai vertebrador.

Tancava el perímetre una balustrada amb gerres de ferro fos que, vistes de prop són ben curioses.

Drac sostenint una gran gerra al Passeig Lluís Companys, Barcelona

Entre el dimoni i la resurrecció

Un parell de dracs alats, amb la cua recargolada i cara de pocs amics aguanten el recipient per on s’enfilen quatre cargols.

Potser no hem de buscar-li més explicació, però com que es va fer en un moment en què res era gratuït, doncs apuntaré alguna idea, només per fer safareig.

Tanmateix, aquest drac en concret em recorda al de la ‘Cimera d’Aragó’ o del ‘Casal de Barcelona’, aquell curiós casc que duia Pere IV el Cerimoniós. La bèstia es va incorporar a l’escut de Barcelona però a finals del XIX va mutar en ratpenat.

El cargol, símbol de la paciència, també s’associa amb la resurrecció divina, perquè després d’hivernar, cada estiu torna a la vida.

Per la posició, veiem que el drac és a la zona inferior (infern?) i el cargol a la superior (cel?).

Gerra de ferro amb un cargol. Passeig Lluís Companys, Barcelona

Qui va ser l’artista?

Poc clar em queda l’autor d’aquests elements. Hi ha qui ho atribueix a Antoni Rovira i Trias, arquitecte barceloní que va presentar un projecte per urbanitzar l’Eixample (que no es va dur a terme).

No obstant això, altres fonts diuen que les va fer Pere Falqués, responsable dels fanals del mateix passeig.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Lluís Companys, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).