Per avui et presento una agradable excursió pel Torrent de Gotelles, en què l’aigua serà la protagonista. Per començar, pots deixar el vehicle a l’àrea de lleure que hi ha a Sant Julià d’Altura, als afores de Sabadell (Vallès Occidental).
Canvis de mans
Sembla que al segle XI l’església depenia del castell de Ribatallada, les restes del qual veuràs més endavant. Tres-cents anys més tard passaria a mans del castell de Terrassa. En aquells temps, el territori es dividia en parròquies independents i la de Sant Pere de Terrassa n’era una. Al segle XVI s’hi feren importants reformes que li donaren un aspecte renaixentista. Quan el 1904 es repartiren els territoris dels voltants, aquest indret s’incorporà a Sabadell. Després de les destrosses de la Guerra Civil, l’edifici hagué de ser reformat. A causa de tantes reformes al llarg del temps, el conjunt format per l’església, la rectoria i el cementiri presenta una aparença com si hagués estat fet a trossos.
Tres patronatges
A la façana de l’església hi ha tres plafons ceràmics col·locats a principis del segle XXI amb ben poca traça. Un correspon al titular, que és sant Julià, un personatge més llegendari que real, conegut com a Julià l’Hospitalari que, en una rocambolesca història, resulta que acaba assassinant els seus pares. Per expiar la culpa, dedicà la seva fortuna a atendre les persones necessitades i fundant diversos hospitals.
El segon plafó representa a la Mare de Déu d’Altura. Al segle XVIII hi havia aquí una confraria sota la seva advocació, formada només per homes solters, que tenia cura del seu altar i es dedicava a acompanyar els difunts en els enterraments.
La tercera imatge és la de la Mare de Déu de la Fuensanta, patrona de Múrcia. Aquesta advocació arribà a Sabadell de la mà de la forta immigració de mitjan segle XX. El 1952 es creava la Hermandad de Caballeros de la Virgen de la Fuensanta i tenia lloc el primer romiatge fins a l’església de Sant Julià d’Altura.
La baixada
Al petit mur a mà esquerra de l’aparcament hi ha unes escaletes i un indicador que assenyala diferents rutes. De moment, continua cap a on diu Torrents de Gotelles.
Una forta baixada i un pronunciat revolt et portaran fins a un camí més planer. Aviat veuràs la font dels Capellans, documentada al segle XVIII.
Uns 50 metres més avall, veuràs la font del Suro. La presència de sureres en aquest indret és excepcional i és degut a la composició del substrat. Continua caminant al costat d’un penya-segat de vertigen fins a veure un parell d’edificacions enrunades. La de més amunt és tot el que queda del castell de Ribatallada, del qual es té notícia ja al segle XI.
Quan arribis a una cruïlla i continua per l’esquerra, passant sota el castell. Fixa’t en un petit mur cobert de malesa. És el que queda de l’antic pantà de Ribatallada, construït al segle XIX i que els aiguats de 1962 van inutilitzar.
El torrent
Quan el camí es torni a bifurcar, continua per l’esquerra. A partir d’ara aniràs seguint el curs del torrent de Gotelles i la seva remor t’acompanyarà un bon tros. No trobaràs cap més indicació, però no hi ha pèrdua.
Et recomano un bon calçat, ja que l’indret és humit i pots relliscar. Abans de 200 metres hi ha dues fites. En una d’elles pots veure els escuts de Sabadell, Castellar del Vallès i Terrassa.
Continua tot xino xano seguint amunt el rierol. Al cap de 600 metres, en un romàntic indret veuràs la font de la Moreria. L’estrany i políticament incorrecte nom prové d’una derruïda torre de guaita anomenada així.
Pocs metres més amunt tens la font de Gotelles. Reconec que cap de les fonts visitades té massa interès artístic. A més, el dia que vam anar rajaven amb molt poc cabal. Però el lloc és preciós. Ara el corriol s’enfila de valent, poc tros però costerut.
Entre camps
Passaràs al costat d’una torre d’alta tensió i aniràs a parar a un camp.
Quan arribis a la carretera, creua-la amb molta cura perquè els vehicles van a tota píndola. Un cop a l’altre costat, enfila pel primer camí a l’esquerra que entra al bosc i ressegueix la carretera uns 500 metres i finalment, la tornes a creuar. Després de vorejar uns camps de conreu, passaràs a la vora d’un dipòsit d’aigua. Un fort tornado va malmetre el bosc el 2014 arrencant els arbres de soca-rel.
Des d’aquí ja pots veure l’església i la creu de terme, punt final d’aquesta agradable excursió pel Torrent de Gotelles.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Distància: uns 4 km en total. És una ruta circular fàcil.
Desnivell: uns 175 m. En un punt en concret et semblarà que estàs pujant més, però és poc tros.
Saber més
- Sant Julià d’Altura: natura.ues.cat – isabadell.cat – poblesdecatalunya.cat
- El castell
- Efectes del tornado del 2014: ara.cat i Youtube
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: