A Mataró -Maresme- es conserva una làpida que, de manera resumida, diu que el 26 de juliol de 1772 feren estada en aquella casa (ara desapareguda) les relíquies de les santes Juliana i Semproniana.
Comencem pel principi
Tot i que no es té constància real de la vida d’aquestes germanes, es pensa que podrien ser deixebles de Cugat, un sant que vivia on? A Sant Cugat del Vallès, que al segle IV rebia el nom de Castrum Octavianum. Sant Cugat morí degollat i elles foren martiritzades (no sabem com) quan volien enterrar el mestre.
Reinventant la història
Al segle XVII Joan Gaspar Roig i Jalpí, un frare historiador, escrigué un llibre que durant molts anys es va tenir per verídic i després s’ha trobat força (com dir-ho?) imprecís. Nascut a Blanes el 1624, Gaspar arribà a cronista de la Corona d’Aragó. Són nombroses les obres religioses i també històriques que sortiren de la seva mà. Això no obstant, l’obra per la qual -mai més ben dit- ha passat a la història, és una falsificació. Es tracta del “Llibre dels feits d’armes de Catalunya” que publicà sota el nom de Bernat Boades, un inexistent autor del segle XVI. Escrigué encara més textos als quals falsejava dades històriques i inventant-se falsos màrtirs, com els de Blanes o Mataró.
Naixement dubtós
Joan Gaspar defensava i demostrava que la Juliana i la Semproniana eren germanes i nascudes a Iluro, és a dir, a Mataró, i ho feu amb tant de convenciment que tothom se’l va creure. A partir d’aquí, s’engegà una poderosa maquinària que no va parar fins a fer venir des de Sant Cugat del Vallès, les restes de les -suposades- màrtirs fins al seu -suposat- lloc de naixement. Aquest fet queda immortalitzat a la inscripció que he comentat al principi.
Deu anys més tard, les dues noies es convertirien en les patrones de la ciutat, desbancant el pobre sant Desideri, arribat tot just un segle abans i que ja s’havia fet la idea de quedar-se amb el títol, però de qui ara ja ningú es recorda. Des de llavors se celebra la festa de Les Santes i ja ningú qüestiona l’improbable origen de les germanes.
Si vols saber més sobre aquest tema, pots llegir un altre article on m’esplaio a gust sobre les santes Juliana i Semproniana.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer Montserrat, 60. Mataró
Saber més
- Vida de les santes
- El problema de l’origen de les santes, per J. Llovet
- Història de la festa: totmataro.cat
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: