L’escultura Al·legoria de Barcelona, a la Plaça de Catalunya.
Explica la llegenda que Jasó i els argonautes (mariners d’Argo) viatjaven en nou barques. La “Barca nona”, és a dir la novena, es va perdre i va anar a parar als peus de la muntanya de Montjuïc. En aquesta barca hi anaven Hermes i Hèracles i van fundar la ciutat anomenant-la com la barca.
Hermes era el missatger dels Déus Olímpics i Hèracles la deessa de la força (que els romans van convertir en home i el van batejar com Hèrcules).
Art a la plaça
Antigament, la plaça de Catalunya era un gran descampat abans d’enderrocar les muralles medievals. Fins a finals del segle XIX no es va començar a utilitzar com a lloc públic, però va ser a principis del XX quan va començar a tenir l’aire actual.
Es convocà un concurs per emplenar-la d’escultures i trobem interessants mostres de diferents autors, com l’escultura Al·legoria de Barcelona, obra de Frederic Marès.
Nascut a Portbou el 1893, Frederic Marés i Deulovol va treballar al taller d’Eusebi Arnau, qui va deixar una gran emprempta en l’escultura modernista. Marés s’especialitza en l’escultura funerària, que ja entren dins l’estil noucentista.
No obstant això, la seva fama li vindria de les escultures per a monuments, com les dues que trobem a la plaça de Catalunya i d’altres escampades per la ciutat.
L’Al·legoria de Barcelona, representa una senyora dalt d’un cavall sostenint una embarcació, que més aviat sembla una caravel·la, símbol mitològic de l’origen de la ciutat.
Al seu costat, un musculós Hermes aguanta el cavall que vol tocar el dos, mentre sosté un engranatge que representa la força d’Hèracles.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Història de la plaça: wikiwand.com
- Jasó: wikiwand.com
- Hermes: hermes.barcelona
- El mite de Barcelona: lamitologialscarrersdebarcelonapr-rme.blogspot.com
- Frederic Marès: w110.bcn.cat
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: