Un edifici, mil usos

Tantes vegades passant pel davant i mai m’havia fixat amb detall en el Palau del Lloctinent. Un cop rehabilitat, sembla que fos la primera vegada que el veig. L’emperador Carles V el feu construir a mitjan segle XVI perquè fos la residència del seu virrei de Catalunya (lloctinent), encara que aquest mai hi visquè. Però, què era un lloctinent?

El mot lloctinent és la suma de dues paraules i vindria a significar “qui té el lloc“. Antigament, a Catalunya, aquest càrrec provisional queia damunt de l’hereu al tron o la reina consort quan el rei era fora del regne. Uns quants reis més endavant, es feu necessària la presència d’un representant al Principat per les nombroses absències reials o bé pels continus intents de sublevació. Dels sis lloctinents que tingué Carles V poc clar em queda quin d’ells havia d’ocupar l’edifici, dels quals només un era català, l’arquebisbe de Tarragona, Pere de Cardona.

Aquarel·la amb una vista del carreer de la Pietat al Barri Gòtic de Barcelona.

La seu del poder civil

Amb les garites a les cantonades, l’edifici té una aparença entre palau i fortalesa amb aquella barreja d’estils gòtics -com les gàrgoles- i renaixentistes -el pati porxat- que delaten que aquí els corrents artístics arribaren tard i es barrejaren entre si. Forma part del conjunt d’edificis que configuren l’antic Palau Reial, com el saló del Tinell, la capella de Santa Àgata i el mirador del Rei Martí. De fet, l’emperador l’utilitzà com a lloc de pas per accedir a la catedral i evitar trobar-se amb la gent del carrere. Per aquest motiu, antigament hi havia un pont pel damunt de carrer dels Comtes que unia el palau amb la tribuna reial de la seu.

Barreja d’estils

El projecte es deu Antoni Carbonell, un destacat mestre d’obres de l’època, autor també de la llotja del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. De fet, Carbonell era a més fuster i com a tal, executà el magnífic enteixinat de fusta de l’escala. A més, també treballava a les Drassanes com a armador de vaixells, és a dir, la persona qui equipa una embarcació.

En aquella època, una pedra era una pedra i si ja estava tallada, molt millor. Per això va anar bé trobar al subsol els murs de l’antiga ciutat que s’usaren com a fonament. I les lloses del cementiri jueu van servir per aixecar paret. D’això se’n diu estalvi.

Palau del Lloctinent
El campanar de la catedral des del claustre del palau.

De palau a arxiu

A continuació, l’edifici va ser ocupat per la Inquisició i també per un convent. Recorda que la Inquisició, que es convertiria en una eina al servei de la monarquia, va ser tota una institució a la Corona d’Aragó ja des del segle XIII. Més tard, amb la desamortització, esdevingué la seu de l’arxiu de la Corona d’Aragó. Aquest dipòsit de documents fou creat al segle XIV per Jaume II, tot i que abans es desaven al Palau Reial. Fou traslladat aquí el 1853, però un segle més tard, l’increment d’arxius feu necessari conservar-los en un altre edifici. Actualment, el Palau del Lloctinent es dedica a altres usos protocol·laris i culturals.

Palau del Lloctinent

Una torre per lluïr

Per acabar, de la mateixa època que el Palau del Lloctinent, és el mirador del Rei Martí, la torre amb finestrals que s’aixeca damunt del Saló del Tinell i que no sembla que tingués altra finalitat que la de guaita i ostentació de poder. Tanmateix, durant molt de temps fou l’edifici més alt que la gent havia vist mai. Es batejà amb el nom del rei Martí l’Humà, encara que aquest havia mort un segle abans.

Torre de Martí l'Humà
Mirador del Rei Martí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).