Corria l’any 1558 quan el mestre d’obres Antoni Carbonell va acabar l’edifici que ara coneixem com a Palau del Lloctinent. Estava situat a tocar del Palau Reial, on vivíen els comtes de Barcelona i més tard els reis de la Corona d’Aragó.
Allotjament reial
El Palau del Lloctinent el manà construir l’emperador Carles V, perquè s’hi allotgés el seu representant a Catalunya, que mai el va habitar. En aquells temps, la cura pel patrimoni no existia -ara amb prou feina-, i els fonaments es van realitzar aprofitant les restes romanes, les que ara es poden visitar al subsól del museu.
Anys més tard va ser la seu de la Inquisició i després es remodelà per acollir l’Arxiu de la Corona d’Aragó. L’edifici, que exteriorment més aviat sembla un palau fortificat, inclou un interessant pati central renaixentista amb una escalinata monumental. La breu i peculiar decoració es reserva a les finestres.
Fer la guitza
Sembla que l’emperador no s’hi feia gaire amb el bisbe de Barcelona. Segons he llegit, per tal d’escandalitzar el clero va fer esculpir a les finestres del palau, a més de l’escut amb la creu de Sant Jordi, unes escultures amb motius pujats de to.
Per exemple, hi ha dos personatges tal com van venir al món i un li endinya una manxa per l’orifici posterior de l’altre, a qui no sembla que li desagradi.
Hi ha altres escenes amb personatges, majorment dones, mostrant el cos a pèl. Et pots imaginar l’efecte que aquestes escultures devien fer en una època menys lliberal i just a tocar de la catedral.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Palau del Lloctinent: arquitecturaxbarcelona.net
- Escultures del palau: Barcelona insólita y secreta, per C. Mesa
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: