El castell de Concabella a Els Plans de Sió (La Segarra).
No sé per què, els temes escatològics sempre atreuen. Cervantes ja ens va fer riure amb l’escena de pets de Sancho. I si anem més a prop, trobem la passió pels caganers.
Si mai fas la ruta dels castells de Sió a La Segarra, apropa’t a Concabella. Al bell mig de la població s’aixeca l’impressionant castell, del qual pràcticament només es conserva l’estructura exterior.
Documentada al segle XI, aquesta fortificació, com la major part de les que hi ha als voltants, s’originà en temps de la mal anomenada Reconquesta. Segles més tard, i ja passat el perill de noves invasions, s’efectuaren importants obres de reforma, per tal de convertir-lo en un casal senyorial, segons el gust renaixentista.
Al segle XIX l’edifici és adquirit per a la població, patint reformes que van malmetre l’estructura. Durant la Guerra Civil s’utilitzà com a presó i més tard, s’habilità una part com a escola, sala de ball, estable i cafè.
Explica la llegenda que, en aquells temps en què el senyor del castell feia ús del dret de cuixa, es va cruspir a la dona del barber del poble. Aquest va esperar el moment que l’havia d’afaitar i el va degollar. La vídua del castell va fer decapitar el barber i va penjar el seu cap dalt la torre perquè tothom el veiés.
Cagadora de paret
Si aixeques la vista, veuràs allà enfilat el que podria passar per un matacà, és a dir una mena de balconet des d’on podien atacar a l’enemic. Però et preguntaràs: i els dos orificis rodons, eren per llençar pedres o fletxes? Noooo! Eren per deixar anar el resultat d’un bon àpat: és a dir, són una cagadora en tota regla (una latrina si hem de ser rigorosos). I no una, sinó dues.
Així, imaginem que el marquès i la seva senyora del castell de Concabella podien parlar de l’educació dels fills mentre ventilaven les interioritats. I si en aquell moment passava algú pel carrer? Mala sort.
Els perills del cagar
Tanmateix, això de cagar a les altures també tenia els seus perills. S’explica que al segle XI el rei Edmund II d’Anglaterra, conegut com a Ironside -braç de ferro- per plantar cara als vikings, va tenir una mort de merda. Mai més ben dit. Una de les diverses versions sobre la misteriosa mort del monarca, afirma que li van disparar una fletxa mentre era fent les seves necessitats en una cagadora com aquesta. Una mort poc honorable, tot s’ha de dir.
El 1038, uns vint anys després d’aquest fet, Jaromir I, duc de Bohèmia, moria travessat per una llança quan feia una visita a la latrina. Sembla que altres dirigents després d’aquests arribaren al final de les seves vides mentre buidaven el ventre, però no he trobat documents que m’ho confirmin, així que els ometo.
Finalment, aquesta cambra esdevindria més segura a partir de final segle XVI quan un anglès inventà un vàter connectat amb un dipòsit d’aigua que instal·là al palau reial d’Isabel I. D’aquesta manera, els culs regis deixarien d’estar exposats.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: carrer de la Font s/n. Concabella
Saber més
- Castell de Concabella: poblesdecatalunya.cat
- Concabella: concabella.cat
Què veure a prop
- Castells de Frontera
- Montfacó Murallat
- Mollerussa
- Creu de terme de Tàrrega
- Torà
- Universitat de Cervera
- I si vols veure més castells, mira això
Molt BO, perdó…
Gràcies!
Molt bona aquesta i ven curiosa !!! No tens l’edifici fotografiat te de ser molt interessan la seva construcció !
El pots veure aquí: http://concabella.cat/?page_id=12
De totes maneres pensa que només queden les parets exteriors, que impressionen bastant. A dins queda molt poca cosa de l’edifici.