Terra de frontera

Itinerari pels Plans de Sió, extens municipi de La Segarra.

En aquells temps en què l’enemic era només un i tothom sabia qui era, es van aixecar un munt de castells per assegurar la terra reconquerida.

Una de les fronteres naturals entre cristians i sarraïns al segle XI va ser el riu Sió, que travessa tres comarques lleidatanes. Sembla que va ser una zona estratègica, ja que a cada vila trobem un castell, algun d’ells en prou bon estat.

Els anys van passar i la pau tornà, de manera que ja no calia tanta defensa i les fortificacions es transformaren en palaus, que és tal com els podem veure actualment.

Així doncs, aquesta ruta ens acosta a una molt petita mostra del patrimoni que concentra l’extens municipi anomenat Els Plans de Sió.

Aquarel·la amb una vista de la vila closa de l'Aranyó.
L’Aranyó.

Montcortès de Segarra

Sortim de Barcelona i ens dirigim cap a Cervera. Allà prenem la carretera que porta a Agramunt (L-303) i de seguida veiem el castell de Montcortès de Segarra.

Castell de Montcortés, Itinerari pels Plans de Sió
Castell de Montcortès.

Aquesta majestuosa construcció, encara que no es pot visitar per dins, sorprèn pels acabats, especialment el treballat ràfec d’aire mudèjar.

Castell de Montcortés, Itinerari pels Plans de Sió
Castell de Montcortès.

L’Aranyó

Des d’aquí ja pots veure la segona parada: L’Aranyó, un bon exemple de vila closa, és a dir que només tenia una entrada (ara en té més) que es podia barrar en cas d’atac. Resulta curiós comprovar com l’església la van deixar fóra, a les mans de Déu, mai més ben dit. En el castell d’aquesta vila va néixer el prolífic escriptor Manuel de Pedrolo.

Aranyó
L’Aranyó.

Ratera

Ens acostem a Ratera, per veure el magnífic castell-molí, de propietat privada i perfectament conservat. Es troba a tocar del riu Sió per tal d’aprofitar l’aigua per fer funcionar el molí de farina. Documentat al segle XII, quan va perdre les funcions defensives, va ser reconstruït diverses vegades per tal de reconvertir-lo en un palauet gòtic. La darrera restauració va tenir lloc al segle XX de la mà de Joaquim Vilaseca.

Per si no et sona, Vilaseca va ser arquitecte municipal de Cervera i Alella. També va ostentar un important càrrec a l’Ajuntament de Barcelona, intervenint entre molts altres, en la reforma de la Casa de la Ciutat, el Saló del Tinell i l’Hospital de la Santa Creu.

Castell de Ratera, Itinerari pels Plans de Sió
Castell de Ratera.

Tot seguit, reculem i ens aturem un moment a l’ermita de Sant Sebastià que, durant la guerra civil, va servir de dormitori a un munt de presos. A pocs metres pots veure tres creus que, segons s’explica, recorden tres presos que van afusellar.

Sant Vicenç de Concabella, Itinerari pels Plans de Sió
Sant Vicenç de Concabella.

Però, saps què què impacta potser encara més que tot aquest patrimoni? Els camps que la primavera pinta de brillants verds barrejats amb el vermell de les roselles -o roelles, com diuen per alguns verals.

Els Plans de Sió
Els Plans de Sió.

Concabella

A continuació, arribem a Concabella on visitem en centre d’interpretació dels castells de Sió. L’exposició es troba allotjada al restaurat castell, tan malmès en èpoques anteriors que només es conserva l’exterior.

Concabella, Itinerari pels Plans de Sió
Castell de Concabella.

A pocs metres pots veure l’església romànica de Sant Salvador, on destaca la treballada portalada. Tot i que el primer edifici està documentat al segle XI, l’aspecte actual es deu a una construcció realitzada dos-cents anys després.

Concabella, Itinerari pels Plans de Sió
Església de Sant Salvador. Concabella.

Montfalcó Murallat

Finalment ens dirigim a Montfalcó Murallat, la joia d’aquestes terres que ja vaig descriure anteriorment. Una magnífica vila fortificada que es conserva com al segle XI.

Per acabar, allà mateix ens quedem a dinar i donem per finalitzat aquest itinerari pels Plans de Sió, amb ganes de tornar per aquestes terres que van defensar una important frontera.

Motfalcó Murallat, Itinerari pels Plans de Sió
Montfalcó Murallat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Algunes de les fortificaciones es poden visitar els caps de setmana, amb reserva previa. La llàstima és que en aquest país nostre s’ha de pagar sempre per la cultura. Tot i que en aquest cas, molts son residencies privades.
    Molts pobles també organitzen visites guiades des de l’ajuntament.
    Per completar la jornada de fronteres, ben aprop, a La Noguera hi ha la frontera del Segre, de la Guerra Civil, on encara s’hi conserven moltes trinxeres.
    Fuet i Mate

    • Hi ha tant per veure! El dia que em jubili penso passar el temps visitant pobles, castells, ermites, museus, ruïnes i tot el que se’m posi al davant 🙂

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).