Agradable i distret itinerari pel Maresme per fer amb moto o cotxe que permet veure el paisatge i les poblacions de l’interior d’aquesta comarca.
Sortim de Mataró
Ves direcció Girona per la C-32. A continuació, pren la sortida 102 Mataró Nord i segueix les indicacions per anar a Sant Andreu de Llavaneres. Així que entris a la BV-5031 (nom poc romàntic per a aquesta evocadora i sinuosa carretera) en trobaràs amb Can Tria, una masia que conserva una espatarrant torre renaixentista de quatre plantes.
Estigues atent, doncs uns quatre quilòmetres més amunt, a mà esquerra hi ha un caminet on diu Sant Miquel de Mata. En 800 metres arribaràs a aquesta ermita, força modificada, que conserva algunes interessants lloses sepulcrals.
Torna a la carretera principal, passa per Sant Andreu de Llavaneres on pots visitar l’interessant museu de Can Caralt, que conserva una magnífica col·lecció d’aparells fotogràfics, ràdios i estris quotidians ja desapareguts. A més, l’edifici és una impressionant casa senyorial.
Seguidament, continua fins a Sant Vicenç de Montalt. Veuràs que aquestes poblacions tenen cases de puturrú de fuá que et fan pensar que la crisi no ha estat igual per a tothom. Aprofita per vistar el centre on hi ha la casa Torrents amb una curiosa col·lecció de rajoles a la façana.
Arenys de Munt
Ara trobaràs uns nou quilòmetres de plena natura. Poc abans d’arribar a Arenys de Munt, si és el temps que toca, veuràs alguns camps amb els cirerers florits. En aquesta zona es conrea la varietat anomenada d’en Roca.
Entra al nucli antic d’Arenys de Munt. A banda i banda de la riera, antigues cases i comerços ens recorden el passat de la vila. Per exemple, la deliciosa can Terrades. Fixa’t també en la peculiar porta de l’església de Sant Martí, tota coberta de ferradures. Es tracta d’exvots col·locats allà perquè el sant protegeixi el bestiar. Martí era un oficial romà que anava a cavall. Va fundar un monestir a França i va ser elegit bisbe.
Arenys de Mar
Finalment arriba’t a Arenys de Mar, població que conserva un més que destacable patrimoni. Però avui et proposo visitar el magnífic cementiri, que sembla un museu ple d’increïbles escultures. Algunes d’aquestes obres, les treus d’aquí, les poses en una rotonda o un parc i mai pensaries que són escultures fúnebres. Si haig de destacar-ne una, sens dubte escullo la delicada noia realitzada per Josep Llimona (1901).
El recorregut s’acaba al nínxol de Salvador Espriu, que va immortalitzar aquest espai en la seva obra Cementiri de Sinera (per cert, Sinera és Arenys a l’inrevés). No deixa de sorprendre que, entre tanta magnificència, tantes flors (de plàstic) i tants mausoleus recarregats, el lloc on reposa el poeta sigui el més senzill de tot el cementiri: ni una flor, ni una dedicatòria, res. Tota una lliçó d’humilitat que ens dóna encara que no hi sigui.
I aquí finalitza aquest Itinerari pel Maresme. La tornada pots fer per l’N-II. Si t’has quedat amb ganes de veure més art funerari no et perdis el cementiri dels Caputxins de Mataró. És espectacular.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Can Tria de Mata: Conèixer Catalunya
- Sant Miquel de Mata: Maresme Medieval
- Església de Sant Martí d’Arenys de Munt
- Casa Torrents
- Can Terrades
- Cementiri d’Arenys de Mar
- Ajuntament d’Arenys de Mar
- Cementiri dels Caputxins
Un bon testimoni del Cementiri de Sinera . Gràcies Rondaller.
M’alegra que t’hagi agradat. Et vull agrair les explicacions que m’has donat sobre aquest evocador lloc.