Terra vermella

L’església de Santa Maria de Cervelló i el castell de Cervelló.

Estic segur que si Boris Vian hagués estat Cervelló (Baix Llobregat) hauria trobat tema per a un dels seus llibres surrealistes. Aquí tot és vermell: la sorra, les pedres, les muntanyes, … així com les construccions també fetes amb aquest conglomerat. Si no fos per la densa vegetació que cobreix les muntanyes de l’Ordal, ens faria la impressió de ser a Mart.

Santa Maria de Cervelló

Santa Maria de Cervelló

Només deixar el vehicle a l’entrada del caminet que porta a la bonica església de Santa Maria de Cervelló, ja t’adones que, tot i trobar-nos a només 30 quilòmetres de Barcelona, això és un altre món.

L’església apareix documentada al segle X, però el que avui veiem és el resultat de nombroses intervencions. Fixa’t per exemple, que no hi ha campanar, que probablement es trobaria on ara hi ha el notable cimbori octogonal.

L’edifici és a la vora d’un petit penya-segat, dominant l’entorn i les masies properes, alguna, com la que va viure Pitarra, en un estat ruïnós.

Santa Maria de Cervelló

Voregem les parets sorpresos de com l’erosió ha deixat la seva emprempta a les parets.

Santa Maria de Cervelló

A la façana veiem el portal renaixentista del segle XVI que, la veritat, no hi lliga gaire. A mà esquerra, un estret passadís entre la capella i la roca.

Santa Maria de Cervelló

Un caminet extret d’un llibre de fades ens apropa a un mirador des d’on podem contemplar millor el conjunt.

Aquesta església era la parròquia del castell que veurem tot seguit. En els seus inicis estava consagrada a la Santa Creu. Aquesta devoció estava molt estesa durant els primers segles del cristianisme, després que Helena de Constantinoble trobés la creu on suposadament Jesús va ser crucificat.

Santa Maria de Cervelló

Enterraments a la pedra

Al mirar cap al terra descobrim unes tombes antropomorfes -que vol dir que tene forma de cos humà-, excavades a la pedra vermella. Probablement daten de quan es va fer la primera capella, és a dir, cap al segle X.

Santa Maria de Cervelló

Al costat d’un impressionant forat a la roca i d’una profunda esquerda. És possible que antigament hi visqués algun monjo eremita, d’aquests que prefereixen no tenir veïns a prop. Està clar que aquest indret tenia alguna cosa màgica pels nostres avantpassats.

Ens endisem entre la vegetació i comencem a fer os i as amb les capritxoses i espectaculars formes excavades a les roques.

Cervelló

El castell

A continuació prenem el corriol que porta al castell. Un munt d’escales més amunt acaben en una petita plana amb unes vistes immillorables del Baix Llobregat. Ens quedem sense respiració (per les vistes i per la pujada) i llavors descobrim les restes del castell, també vermell.

Després de canviar mil vegades de mans i ser finalment dinamitat per ordre de Felip V, tan sols queda dempeus una torre, la capella i poc més.

Però entens perquè al segle IX el van construir en aquest indret, ja que era un lloc idoni per defensar la línia del riu Llobregat i un dels accessos a Barcelona.

Aquarel·la del castell de Cervelló, al Baix Llobregat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el mapa

Dificultat:  fins a l’església és un passeig de 5 minuts. La pujada al castell requereix bones cames. També podeu continuar amb el vehicle per la carretera de Santa Maria fins a un revolt just al costat del castell i així us ho estalvieu, encara que seria una llàstima.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).