Una catedral per fer vi

El celler modernista del Pinell de Brai (Terra Alta).

Per començar, si ajuntes un bon arquitecte, un bon artista i una bona collita de raïm, què tens? Una meravella.

Fris ceràmic fet per Xavier Nogués pel celler cooperatiu.

Estem acostumats a veure espaterrants edificis modernistes a les nostres ciutats on, potser més que la comoditat, es fa valer la decoració i la mateixa construcció. Però que un edifici eminentment industrial i en un indret quasi oblidat sigui alhora una gran obra d’enginyeria i estèticament aconseguida, és menys freqüent.

Detall ceràmic fet per Xavier Nogués del celler cooperatiu del Pinell de Brai.

El Pinell de Brai

És una població de poc més de mil habitants situada a Terra Alta (Tarragona) de la que potser no tindríem notícia si no fos pel fet de tenir el celler noucentista més impressionant. Fou construït als anys vint del segle passat per Cèsar Martinell. Gran admirador de Gaudí, aquest arquitecte aconseguí crear espais d’una gran amplitud i lleugeresa fent servir només el maó vist. No obstant això, mai s’arribaren a fer tots els elements del projecte original, com el dipòsit o la tanca exterior.

Celler cooperatiu del Pinell de Brai, obra de Cèsar Martinell.

L’arquitecte

Nascut a Valls el 1888, Martinell és un dels darrers testimonis del noucentisme, un corrent de curta durada, però que va deixar una empremta memorable en totes les arts. Estudià arquitectura amb Lluís Domènech i Montaner entre altres. Poc després d’haver-se graduat fou nomenat arquitecte municipal de Valls.

Com a ajudant de Gaudí, es nota la influència del darrer modernisme en les seves construccions. Per exemple, el celler de Gandesa és un bon exemple de la seva mestria. De fet, la fama li vindria precisament per la quarantena de cooperatives vinícoles que va projectar per aquestes terres, tot i que també feu escoles, locals socials, urbanització, places i moltes altres construccions públiques i privades.

Detall ceràmic fet per Xavier Nogués pel celler cooperatiu.

Art a la façana

Tanmateix, i per si no n’hi havia prou, excepcionalment l’artista Xavier Nogués va decorar el sòcol de la façana amb un fris de rajoles de 40 metres, on va representar caricatures relacionades amb la recol·lecció i elaboració del vi i de l’oli. Malgrat això, el fris, que inicialment no estava previst, fou col·locat prop de trenta anys més tard.

Fris ceràmic fet per Xavier Nogués pel celler cooperatiu.

Retratant la vida

Entre els nombrosos personatges que hi ha representats, pots veure totes les tasques que, d’una manera o altra, tenen a veure amb el celler. Però també n’hi ha altres, com algun caçador i tot un seguit d’individus bevent, alguns dels quals és notori que ja estan ebris. A més, aquí i allà hi ha copes de vi, sanefes, garlandes i decoracions vegetals.

Fris ceràmic fet per Xavier Nogués pel celler cooperatiu del Pinell de Brai.

L’artista

Francesc Xavier Nogués i Casas nasqué a Barcelona el 1873. Col·laborà com a dibuixant en diverses publicacions. Això no obstant, és amb la participació a la revista Papitu que es feu conegut amb els seus peculiars personatges, entre patètics i tendres. Nogués fou un dibuixant i caricaturista que va tocar la majoria de tècniques. Als anys vint es va dedicar en cos i ànima a la decoració ceràmica, però també s’atreví amb els dissenys d’una òpera, amb el vidre esmaltat, la pintura i el gravat.

Detall ceràmic fet per Xavier Nogués del celler cooperatiu del Pinell de Brai.

La font

Molt s’ha debatut sobre el topònim que dona nom a la població. Tot i això, sembla que les persones enteses es posen d’acord que el Pinell de Brai és incorrecte. De fet, un any abans de finalitzar les obres del celler, la Reial Societat Geogràfica proposava el nom de Pinell del Río o, fins i tot, Pinell de Ebro. Finalment, va quallar Pinell de Broy, en referència a la font del Broi -o font de Dalt- on encara ara brolla l’aigua. Però, com que a Madrid no saben llegir català, diuen que un funcionari ho va registrar malament, com a Bray, i així s’ha quedat fins avui.

Aquarel·la amb una vista de l'edifici projectat per Cèsar Martinell.

Per cert, el pinell és una herba que en alguns llocs es coneix com a farigola borda i sol créixer on hi ha pinedes i matolls. Ha donat nom també a una altra població al Solsonès.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Pilonet, 8. El Pinell de Brai

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).