Breda i el mossèn indignat

He fet una sortida amb un amic i hem anat amb moto a conèixer la població i el monestir de Sant Salvador de Breda (La Selva), entre d’altres indrets.

Monestir de Sant Salvador de Breda
El campanar del monestir.

El primer que ens sorprèn és l’imponent campanar del segle XI que es veu de tot arreu. És la part més antiga del monestir de Sant Salvador. del qual he parlat amb deteniment en un altre article. La resta es va anar acabant en els cinc segles posteriors.

Per això trobem estils força diferents entre la nau, el (que queda del) claustre i la no gaire interessant (per a mí, és clar) façana.

Monestir de Sant Salvador de Breda
Claustre del monestir.

Hem passejat per la sagrera, un espai entorn del monestir que gaudia de protecció, hem vist el recuperat pati de l’abadia i també l’església de Santa Maria, actualment Casa de la Vila i museu.

Església de Santa Maria
Campanar de l’Església de Santa Maria.

L’església

Per una vegada que trobem una església oberta no és cas de fer el lleig i marxar sense entrar. Però, oh decepció, un gran bastida oculta tot el sostre de la nau. Per sort, la magnífica rosassa es pot veure bé i li hem fet unes fotografies.

En aquell moment apareix darrera nostre el mossèn, rondinant perquè no li haviem demanat permís per fer fotografies: “…clar ara ja no hi ha educació i la gent entra i fa el que vol,…”.

Monestir de Sant Salvador de Breda
Rosassa del monestir.

Molt amablement ens hem disculpat dient-li que no hi havia ningú quan hem entrat i no sabiem que calia tenir permís, però ell ha continuat la seva lletania, totalment ofès pel què semblava haver considerat tot un ultratge. Ens hem tornat a disculpar, però ell ja havia entrat en un bucle sense fi, repetint el mateix. Veient que allò era un monòleg sense possibilitat d’entesa, hem fet mutis i hem marxat.

Consell: en certa manera, el mossèn té la seva part de raó. Així que, abans de fer cap fotografia dins el monestir de Sant Salvador de Breda, demana permís. Encara que no hi hagi cap rètol que indiqui la prohibició, no deixa de ser un espai privat.

Aquarel·la amb una panoràmica de Breda, població de La Selva.

El museu del ceramista

Un cop ens ha donat l’aire, hem visitat el petit museu que acull l’obra de Josep Aragay, artista i ceramista que potser coneixereu per la font de Santa Anna al Portal de l’Àngel de Barcelona.

Per cert, a diferència del mossèn, agraïm les amables explicacions donades per l’encarregat de l’exposició.

Museu Josep Aragay
Museu Josep Aragay.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Església. Breda

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).