Els millors vins barats de l’imperi romà

La vil·la romana de Can Terrers a La Garriga.

Anar per carreteres alternatives té els seus premis. Quan vaig tornar de veure La Doma vaig decidir arribar fins a Granollers per l’N-152a. I just a la sortida de La Garriga veig un amuntegament de pedres que semblen un jaciment.

Bingo! M’he trobat la vil·la romana de Can Terrers. Millor dit, les restes de l’edifici de les termes, els banys, per entendre’ns. En si no és gran cosa, però pensar que això “només” és una petita part et fa posar la pell de gallina d’imaginar com devia ser aquesta vil·la del segle I aC.

Aquarel·la del jaciment romà de Can Terrers, dins el terme de La Garriga (Vallès Oriental).

Lloc de pas

En primer lloc cal saber que el Vallès era una important zona de pas, al llarg del qual els romans realitzaren nombrosos assentaments i de vil·les com aquesta. A més, La Garriga està situada en un punt estratègic que domina l’entrada a un pas natural que comunica amb Osona.

Així doncs, ja des del segle XIX es menciona aquest jaciment, que encara conservava nombroses estructures romanes mig amagades pel bosc. Una de les excavacions van ser realitzades per un canonge de Vic, qui descobrí, entre altres, un fragment de mosaic, actualment conservat al Museu Episcopal de Vic -i que us recomano visitar-.

Vil·la romana de Can Terrers

El mosaic, datat al segle III, representa un rostre femení que es pensa que podria formar part d’un conjunt representant les quatre estacions. En aquest cas, la dona d’encisadors ulls blaus, correspondria a l’hivern.

Naturalment el temps, l’espoli i els pagesos ho han degradat força. Tanmateix ara està molt ben senyalitzat i restaurat (el que quedava) i es pot visitar i aprendre coses ben curioses. Per exemple que Plini el Vell considerava els vins d’aquesta zona com uns dels millors… d’entre els de baixa qualitat.

Vil·la romana de Can Terrers

Per acabar la visita, us recomano una distreta passejada pels voltants. D’aquesta manera coneixereu el torrent i els boscos de Malhivern. Més avall us deixo l’enllaç.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).